Corsofestival in Vollenhove vol geuren en kleuren: 'Een corso moet rijden, maar voor dit jaar is het prima zo'

Nadat het corso van Sint Jansklooster vorige week kon plaats vinden, was het deze week de beurt aan Vollenhove. Op een afgesloten parcours in Vollenhove vond het corsofestival plaats. Te voet kon de route worden bewandeld en dat werd door duizenden mensen gedaan.

Corso in Vollenhove.

Corso in Vollenhove. Foto: Martijn Bijzitter

In de ochtend lijkt het nog even op een bewolkte regenachtige dag, maar in de middag klaart het op en is het prima corsoweer. De straten van Vollenhove zijn feestelijk versierd en de Vollenhoofse vlag, op welke manier dan ook, is op veel plekken te zien.

In geuren en kleuren

Als je over het parcours loopt volgt het geroezemoes van de bezoekers en de muziek van de wagens elkaar op. Ook komen de geuren van de verschillende eet- en drinktentjes langs. Maar nog belangrijker; de geur van de dahlia is aanwezig. Het is een corsogeur waar bijna iedere corsobouwer blij van word. Het betekent dat er wagens zijn en dat is het belangrijkste van allemaal.

Verschillende dweilorkesten lopen al spelend door de straten en hier en daar stoppen ze even om een concertje te geven. Een groepje wagenbouwers maakt er een echt feestje van, ze dansen en zingen mee op de nummers die het orkest speelt. De mannen en vrouwen van het Abacus Theater rijden op hun kunstzinnige machines door de straten, de machines komen uit andere tijden en vreemde werelden. Het is een mooi schouwspel dat langzaam door de straten trekt. Dat is dan ook het enige wat rijdt, want alle corsowagens staan dit jaar stil.

Voorspellende gave

Tussen dit alles door lopen de bezoekers van het corsofestival. De meesten genieten zichtbaar van het evenement. „Het is toch mooi dat het weer kan”, vertelt een bezoeker. „De wagens zijn misschien kleiner, maar zeker niet minder mooi.”

Anderen hebben nooit eerder een corso gezien en kijken er met een volledig nieuwe blik naar. Zij vinden alles mooi en bijzonder. Een andere bezoeker van het corsofestival zegt het corso in Vollenhove leuker en gezelliger te vinden dan het corso, van vorige week, in Sint Jansklooster. „Door het afgesloten parcours is hier meer sfeer dan in Sint Jansklooster, maar niet dat het daar niet leuk was hoor.”

Een lid van corsogroep Twee Nijenhuizen vertelt over hoe hij het corso dit jaar beleeft. „Een corso moet rijden, maar voor dit jaar is het prima zo. Het is goed dat we iets hebben en het is leuk opgezet zo.” De uitslag maakt minder uit, zo blijkt wel uit deze reactie van de corsobouwer. „Nee, dit jaar geen ereprijs, maar wel een eerste prijs.” Hij blijkt ook nog om een voorspellend gave te beschikken. „Stark Wark gaat winnen, dat kan niet anders.”

De haven wordt bewaakt

Het corso is door alle maatregelen en onzekerheden iets kleiner dan normaal. „Hij zou oorspronkelijk zeven en een halve meter moeten worden, maar toen we hoorden dat we niet mochten rijden hebben we de wagen flink verkleind”, vertelt dezelfde man van de Twee Nijenhuizen, terwijl hij wijst naar de onderdelen van de wagen die anders hadden moeten zijn.

Corsogroep Nameless heeft op een andere manier gebruik gemaakt van het stilstaande corso, de wagen drijft namelijk op het water. Een grote piraten badeend bewaakt de haven van Vollenhove. Andere corsogroepen hebben bijvoorbeeld een bredere wagen gebouwd. „Omdat we toch niet door alle nauwe straatjes hoeven te rijden.”

Stark Wark wint corsofestival

De winnaar van het corsofestival in Vollenhove is Start Wark, met hun Baron en Barones Old Uylenborgh. De corsobouwers zijn het er tenminste mee eens, want Stark Wark wint ook de eerste prijs bij de wagenbouwers. Daarbij mogen alleen de andere corsogroepen stemmen. De publieksprijs wordt later bekend gemaakt.

Uitslag corso Vollenhove

1. Star Wark – Baron en Barones Old Uylenborgh

2. Nameless – Bad Pirates

3. Venomenaal – Have a Good Trip

4. Fatal Attraction - Spartaan

5. ’t Jakan – In Schaapskleren

6. Excellent - Moonshine

7. De Vereniging – Hakuna Matata

8. Fulnaho – Project Bijna

9. Rataplan - Graffiti

10. Twee Nijenhuizen – Goed Gemutst

11. Klein Cuba – Spetter Pieter Pater