Rianne de Lange (l.) en Jens Klappe (r.) verkopen puzzels van het corso vanuit de Vlasschuur in Vollenhove.

Corsopuzzels vliegen de Vlasschuur uit, dankzij ontwerp van Jens Klappe

Rianne de Lange (l.) en Jens Klappe (r.) verkopen puzzels van het corso vanuit de Vlasschuur in Vollenhove. Foto: René Wiegmink

De kleurrijke corsopuzzel, ontworpen door de 22-jarige TU-student Jens Klappe is razend populair. Dat bleek afgelopen zaterdag in Vollenhove waar tussen 9 en 12 uur de puzzels met 1000 stukjes De Vlasschuur uitvlogen. Tweehonderd exemplaren, die van tevoren waren besteld, konden daar worden afgehaald.

Volgens Klappe heeft de verkoop (25 euro voor een puzzel) nu al zijn verwachtingen overtroffen. Zaterdag bleek dat er nog meer bestellingen bovenop de 200 zullen volgen. Hij denkt dat er zeker nog zo’n 50 puzzels extra gedrukt moeten worden. De belangstelling voor een puzzel, zo vermoedt hij, zal wellicht ook nog worden aangewakkerd door de BBC-documentaire over het Venose bloemencorso, die deze week op RTL-Z zal worden uitgezonden. Volgens Klappe en het bestuur van de Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken (VVVV) volgen daardoor wellicht nog bestellingen uit het hele land.

Surprise

Het idee voor een corsopuzzel ontstond vorig jaar bij Klappe, die ook lid is van de wagenbouwgroep Venomenaal. „Ik moest voor Sinterklaas een surprise voor mijn vader maken. Hij is zelf altijd zeer betrokken bij het corso en hij praatte al jaren over een puzzel van het bloemencorso. Met dat idee ben ik aan de slag gegaan. Ik heb de mogelijkheden om het zelf te doen met behulp van een aantal computerprogramma’s. Zo is het ontstaan, maar mensen om mij heen spoorden me aan om de puzzel ook aan anderen te verkopen, omdat zij dachten dat daarvoor wel interesse zou bestaan. Op zo’n grote belangstelling had ik niet gerekend”, reageert Klappe nog enigszins beduusd. Tot 2 maart kunnen overigens de puzzels nog worden besteld.

Reclame

De VVVV gaf vervolgens het beslissende zetje aan het plan van Klappe. De bedenker van de corsopuzzel is dan ook erg ingenomen met de reclame die de VVVV via social media voor de puzzel heeft gemaakt. „Hartstikke leuk, dit juichen wij van harte toe”, aldus het enthousiaste bestuur. „De puzzel voorziet blijkbaar in een behoefte. En elke keer dat we het corso moeten missen kun je dan thuis de puzzel op tafel leggen”, grapt bestuurslid Claudia Lassche.

Eerste kopers al vroeg voor de deur

Om negen uur stonden zaterdag de eerste kopers van een corsopuzzel al voor de deur van De Vlasschuur, waar in de maand augustus elk jaar corsowagens worden opgebouwd. Vorig jaar moest het bloemenspektakel worden afgelast vanwege de coronacrisis. Of dit jaar het beruchte virus opnieuw roet in het eten zal gooien is nog even afwachten hoe de strijd tegen Covid-19 zich verder ontwikkelt. „We hebben daarover elke maand overleg met de wagenbouwers”, zegt Miriam Strijk, bestuurslid van de VVVV. „We zijn natuurlijk afhankelijk van de maatregelen die dan gelden.”

‘Je mist een stuk saamhorigheid’

Het bestuur van de VVVV betreurt dat de coronacrisis ook gevolgen heeft voor de sociale cohesie bij de voorbereidingen op het bloemencorso. „Je mist een stuk saamhorigheid. Alle overleg gaat nu via Teams (communicatieplatform op het internet). Iedereen is er wel een keer klaar mee”, stelt Strijk. „Maar we gaan wel wat doen hoor op de laatste zaterdag van augustus”, kondigt de Vollenhoofse aan. “Hoe wij dat precies vorm gaan geven is nog niet bekend.” Wel wil ze verklappen dat het wedstrijdelement een rol gaat spelen en dat er ook een kunstwerk, gerelateerd aan het bloemencorso, zal worden geplaatst in Vollenhove.

In april meer duidelijkheid

Volgens Claudia Lassche, penningmeester van de VVVV moet in april duidelijk worden wat er in de corsomaand nu wel of niet kan. „Iedereen wacht tot april”, zegt Lassche die ook deel uitmaakt van het bestuur van De Corsokoepel, het samenwerkingsverband van Nederlandse bloemen- en fruitcorso’s. Twee bloemenparades (de Bollenstreek en het Westland) zijn inmiddels al afgelast.