D66: ‘Gemeentelijk energiebedrijf is de uitweg om uit impasse energietransitie te komen'

Een grote meerderheid stemde tegen de motie om een gemeentelijk energiebedrijf op te richten. ANP

D66 gaat dinsdag 15 februari tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie indienen om een gemeentelijk energiebedrijf te bewerkstelligen.

Politiek Steenwijkerland is al een aantal jaren bezig om de duurzaamheidsagenda en de energietransitie handen en voeten te geven. Hier wel en daar niet een zonnepark en wie legt het aan? En wie profiteert er dan van, en op welke wijze? Willen we wel of niet (grote) windmolens? Er ligt wel een regionale en landelijke opgave. De zogenaamde regionale energiestrategie, afgekort RES. Op dit moment zijn de spelregels zo dat echt goede initiatieven waar de hele gemeenschap van kan profiteren achterwege blijven, terwijl we het gevaar lopen dat grote investeerders van buiten de gemeente projecten gaan ontwikkelen die niet kunnen rekenen op steun vanuit de bevolking en waarbij de winst verdwijnt in de zakken van deze investeerders”, licht Gauke Veen van D66 toe.

De oplossing voor dit probleem ligt volgens D66 in de oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf. Gauke Veen: „Zodat 100% eigendom en zeggenschap, via de gemeenteraad, in handen komt van de inwoners van Steenwijkerland. Om deze situatie te doorbreken dien ik namens de D66 fractie in de komende raad (15-2-2022) een motie vreemd aan de orde van de dag in die oproept de mogelijkheden voor de oprichting van een gemeentelijk energiebedrijf te onderzoeken. Dit geeft de inwoners, via de gemeenteraad, directe invloed op de tarieven, duurzaamheid, hoeveel eventuele winst er gemaakt mag worden voor de continuïteit van het bedrijf en hoeveel eventuele overwinst bij de burger terecht komt, in welke vorm dan ook. Ook geeft een eigen energiebedrijf de gemeente directe invloed op de plaatsbepaling van voorzieningen voor wind en zonne-energie.”

Nieuws

menu