D66 verbaasd over niet meedelen slechte uitslag verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente

De ambitie was om in de top 25 te komen. Foto: MKB Nederland

Steenwijkerland wil graag meedraaien in de top van de lijst van MKB-vriendelijkste gemeenten. „We willen een gemeente zijn met een excellent vestigingsklimaat’, zei wethouder Bram Harmsma in oktober 2020 tijdens de start van de verkiezing MKB-vriendelijkste gemeente, die om het jaar wordt gehouden. Maar het resultaat valt zwaar tegen: op plek 250 van de 352 gemeenten.

Emmy Elgersma van D66 stelt vragen hierover. „Met veel bombarie en acties heeft de gemeente aandacht gevraagd voor deze verkiezing. Er zijn bloemetjes uitgereikt, diverse interviews gehouden en gepubliceerd en het MKB werd opgeroepen vooral gebruik te maken van de enquête. De gemeente heeft nog extra vragen toegevoegd om informatie te verkrijgen om de dienstverlening te verbeteren.”

„In het coalitieakkoord is opgenomen dat Steenwijkerland in de top 25 staat aan het einde van de periode. Later heeft het college deze ambitie verlaagd naar de top 50. Waarom dat gedaan is, blijft onduidelijk. Naar verluidt is de uitslag van de verkiezing voor Steenwijkerland teleurstellend. Onze gemeente zou rond plek 250 van de 352 gemeenten in Nederland uitkomen.”

Transparantie

„D66 kan zich voorstellen dat dit niet de uitslag is die het college en de inwoners hadden verwacht. In het kader van transparantie had het college gesierd deze uitslag openlijk te delen. U heeft als college de verkiezing groots aangekondigd, dan hoort daar ook bij dat de uitslag bekend gemaakt wordt.”

Vragen

Elgersma stelt daarom de volgende vragen aan het college: „Is het college het met D66 eens dat de uitslag en de inhoud van het rapport belangrijke informatie bevat voor de raad en alle inwoners? Waarom heeft u deze rapportage na ontvangst in juli niet direct online gepubliceerd én gedeeld met de gemeenteraad? Kunt u het rapport nu delen met de raad, zodat de input meegenomen kan worden in de verkiezingsprogramma’s van de partijen? Hoe duidt het college de (teleurstellende) uitslag op basis van het ingezette beleid? Waar stond Steenwijkerland in de lijst van 2018 en kunt u dat rapport ook delen met de raad? U heeft in stukken ook benoemd dat Steenwijkerland ‘koploper is in de regio Zwolle’. Kunt u aangeven welke plekken volgens u tot de koploper plekken behoren? Op welke plaats staat Steenwijkerland binnen de 22 gemeenten van deze regio?”

Nieuws

menu