Dag van de Mantelzorg met feest in De Meenthe: voor de jonge mantelzorgers is er een klimmiddag in het Klimbos

Paula BIerma van Sociaal Werk De Kop en stagiare Fay van der Velde met de vlag van de Dag van de Mantelzorg. Foto: Aangeleverd

Tijdens de Dag van de Mantelzorg op 10 november zijn er overal in het land activiteiten om mantelzorgers in het zonnetje te zetten, ook in Steenwijkerland. Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland viert deze dag onder meer door een middag in De Meenthe in Steenwijk te organiseren.

Volgens de organisatie zijn mantelzorgers van onschatbare waarde in de samenleving. Het overgrote deel van alle zorg die nodig is wordt door mantelzorgers gegeven. Veelal in de thuissituatie, maar ook op afstand wordt er volop gezorgd meldt het Mantelzorgnetwerk, dat onderdeel is van welzijnsorganisatie Sociaal Werk De Kop.

Volgens het Mantelzorgnetwerk is mantelzorg divers en gaat het van zorg voor een echtgenoot met geheugenproblemen, een moeder met depressie, een buurvrouw die slecht te been is tot een kind met een handicap.

Waardering

In Steenwijkerland staan meer dan 1000 mantelzorgers ingeschreven. Zij kunnen via de gemeente een waardering aanvragen van 100 euro. Daarnaast kunnen mantelzorgers het hele jaar terecht bij Sociaal Werk De Kop en bij alle andere partners uit het netwerk, voor ondersteuning. Het Mantelzorgnetwerk bestaat uit meer dan 110 organisaties.

Zorginfomarkt

Op de Dag van de Mantelzorg, 10 november, opent wethouder Trijn Jongman de feestelijke mantelzorgmiddag in De Meenthe en zal zij de aanwezige mantelzorgers toespreken. Volgens de organisatie wordt het vooral een middag van ontmoeten en bijpreaten, van informatie halen en brengen, ontspanning en gezelligheid. Er is ook een zorginfomarkt waar zo’n 40 organisaties uit het Mantelzorgnetwerk aan meedoen. Dat zijn onder meer thuiszorgorganisaties, patiëntenverenigingen, een notaris, een maaltijdverstrekken en andere betaalde diensten.

De Oplaadbrigade is er dit jaar om met verschillende activiteiten mantelzorger de nodige ontspanning en afleiding te bezorgen, of kan men onder meer de nagels laten lakken en stoelyoga doen.

„Het allerbelangrijkste dit jaar is toch wel dat wel elkaar weer echt kunnen ontmoeten, we willen iedereen dan ook van harte uitnodigen voor deze middag” zegt Paula Bierma, coördinator van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland.

Klimmiddag voor de jonge mantelzorgers

Het Mantelzorgnetwerk rekent kinderen vanaf 5 jaar al tot mantelzorgers. Speciaal voor deze jonge mantelzorgers is er op 5 november een klimmiddag die wordt aangeboden door het Klimbos Overijssel. Jonge mantelzorgers kunnen tot 3 november aanmelden voor deze gratis klimmiddag. Voorwaarde is wel dat de jonge mantelzorger tenminste 130 cm. lang is. Aanmelden kan via mantelzorg@sociaalwerkdekop.nl.

Wie meer wil weten over mantelzorg kan terecht op de Facobookpagina van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland, mailen naar mantelzorg@sociaalwerkdekop.nl of bellen naar 0521 745 080. Op de website www.sociaalwerkdekop.nl staat ook informatie over mantelzorg.

De middag van het Mantelzorgnetwerk in De Meenthe in Steenwijk is van 14.30 tot 17.00 uur.

Nieuws

menu