Dagbesteding Dagje Vrije Tijd in Oldemarkt viert 5-jarig bestaan

Maandagmiddag zijn de feestelijke activiteiten van start gegaan.

Maandagmiddag zijn de feestelijke activiteiten van start gegaan. Foto: Zorggroep Oude en Nieuwe Land

Dagje Vrije Tijd in MFC De Landerijen in Oldemarkt, bestaat 5 jaar. De dagbesteding wordt ingevuld door welzijnsmedewerkers van Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL), die in het kader van het jubileum extra feestelijke activiteiten organiseren.

Het jubileum valt samen met het 75-jarig bestaan van de Zorggroep. Het jubileum wordt met de deelnemers gevierd met een lekker taartje en leuke activiteiten. „We organiseren diverse spellen, een grootse bingo met feestelijke prijzen gesponsord door lokale bedrijven en is staat nog een muzikale verrassing op het programma”, vertelt Bianca Kriek, welzijnsmedewerker en coördinator van Dagje Vrije Tijd. „Het bestaan van dagbesteding is erg belangrijk in het kader van welzijn, het tegengaan van eenzaamheid en het ondersteunen van mantelzorgers. We hopen de komende jaren verder uit te breiden.”

Gemoedelijke sfeer

Zwaantje Koopstra (74) uit Oldemarkt, oorspronkelijk uit Blankenham, gaat al zo’n 2,5 jaar twee keer in de week naar de dagbesteding in de Landerijen. „Nadat ik jarenlang voor mijn moeder heb gezorgd, was ik ineens alleen. De thuiszorg wees mij op de dagbesteding. Ik twijfelde eerst, maar ik kon vrijblijvend een keer komen kijken en was toen gelijk positief. Ik vind het heel erg leuk. Vaak zingen we eerst of we gymmen, we kletsen en doen spelletjes maar gaan er ook wel op uit op de duofiets. Laatst ben ik naar Paviljoen Driewegsluis geweest, een kopje koffie drinken aan het water. Heel ontspannen!”

Ruimte voor nieuwe deelnemers

„Ons doel met Dagje Vrije Tijd is om mensen even hun ziekte, eenzaamheid, zorgen of problemen te doen vergeten en daarnaast de mantelzorger een momentje vrij te geven”, legt Bianca uit. „We hebben nog ruimte voor nieuwe deelnemers. Iedereen is welkom! Deelnemers komen niet alleen uit Oldemarkt en omgeving, maar ook wel uit Blankenham, Ossenzijl, Kuinre en Paasloo. Vrijwilligers zorgen voor vervoer.”

Mevrouw Koopstra raadt het iedereen aan: „Het is een gezellige groep mensen met een gezonde dosis humor. Dat maakt het wat losser. De groep is heel betrokken met elkaar, maar iedereen wordt wel vrijgelaten.”

Samenwerking

Riky Weemstra (66) uit De Pol is al vanaf dag één vrijwilliger bij de dagbesteding en ondersteunt de welzijnsmedewerkers van ZONL. „Samen bieden we een breed programma aan activiteiten. Spelletjes zoals Rummikub en sjoelen zijn in trek, maar ook de BelevenisTafel – een groot scherm met digitale spelletjes – zorgt voor mooie gesprekken en een hoop plezier. Deelnemers mogen zelf kiezen wat ze willen doen. Er gebeuren soms spontane dingen, elke dag is anders.”

Uitjes

Ook worden er uitjes georganiseerd vertelt Bianca: „Zo zijn we wel eens bij de Waterbuffelfarm geweest. Ik zoek lokale ondernemers en initiatieven die iets leuks bieden en leg contact met bijvoorbeeld scholen. Jong en oud kunnen namelijk veel voor elkaar betekenen.”

Vrijwilligers gezocht

„Het gesprek met de mensen vind ik het mooist”, vertelt Riky. „Soms komt dat wat moeizaam op gang, maar ik kom uit de buurt, dus ik ken de mensen vaak al en spreek letterlijk hun taal. Dat scheelt een hoop.” Bianca bevestigt dit: „Als ze dialect gaan praten, is Riky mijn reddende engel! Maar los daarvan, zou ik echt niet weten wat we zonder onze vrijwilligers moeten.”

Dagje Vrije Tijd zoekt dan ook meer vrijwilligers; chauffeurs en hulp voor op de groep, maar ook mensen, jong of oud, die het leuk vinden om met de deelnemers te wandelen of fietsen. Riky: „“Het is heel waardevol werk. Soms komt iemand wat boos of verdrietig binnen en dan is er niets mooier dan dat ze uiteindelijk toch blij de deur uit gaan.”