Dagboek Robert Kooij, mede-organisator Huttendorp Oldemarkt: 'Het is altijd geweldig om 150 kinderen de kabouterdans te zien doen'

Robert Kooij Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners in deze regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week is dat Robert Kooij. Hij zit in het bestuur van Stichting Huttendorp Oldemarkt. Deze week hebben de kinderen zich kunnen uitleven met timmeren, zagen, schilderen en spelen op het evenemententerrein in Oldemarkt.

Vrijdag 22 juli

Vandaag is de laatste dag voor de opbouw van het huttendorp. We zijn de laatste puntjes op de i aan het zetten voor de voorbereidingen. Erik is bij de sponsoren langs geweest en Marijke en Mariëlle hebben de boodschappen geregeld. Ik ben druk geweest met het regelen van pallets en zwembaden. Er staan 494 containers vanwege de verbouwing van de school. Na verschillende telefoontjes is het toch gelukt om de containers te laten verplaatsen.

Zaterdag 23 juli

Om 7.30 uur gaat de wekker af en we zijn om 8.00 uur op het feestterrein. We beginnen met het lossen van de pallets, 2 vrachtwagens vol en het zetten van de hekken om het terrein heen. De koelkar, de wc -unit en de zwembaden worden ‘s morgens vroeg gebracht en opgezet. Langzaam maar zeker veranderd gedurende de dag het terrein in ‘ons huttendorp’. Om 19.00 uur is het klaar voor vandaag en we hebben de dag afgesloten met een gezellige barbecue.

Zondag 24 juli

Vandaag voor mij even geen huttendorp. Mijn dag word ingevuld door mijn werk bij de brandweer. Ik heb een 24-uursdienst in Zwolle, waarbij we voor 24 uur gekazerneerd zitten op de hoofdpost in Zwolle. Tijdens mijn dienst hebben we 1 melding voor stormschade. Een tak is afgebroken en hangt los boven een fietspad. Samen met de hoogwerker wordt de tak verwijderd. De gehele dag worden er verschillende appjes gestuurd over de vorderingen op het terrein.

Maandag 25 juli

Om 6.00 uur gaat het wekkertje weer en om 7.00 uur hebben we dienstwissel. Na even thuis omgekleed te hebben gaan we door naar het feestterrein. Om 8.30 uur hebben we briefing van de vrijwilligers, de meeste vrijwilligers zijn voor het eerst van het jaar. Ook is stichting Present er met 22 Oekraïense kinderen. Na de start om 9.30 uur lopen we toch tegen wat communicatieproblemen aan. Gelukkig hebben we Olga als tolk en na een paar overlegjes begint de boel toch een beetje te lopen. De kapper is vandaag het drukst met het vlechten en kleuren van de haren. Als lunch hebben we broodjes hamburger en na de lunch hebben de kinderen lekker gezwommen. Om 15.00 uur is het klaar voor vandaag en kunnen de kinderen weer naar huis. Als organisatie zijn we nog niet klaar en zetten alles weer klaar voor morgen.

Dinsdag 26 juli

De dag begint weer vroeg met het klaarzetten van de koffie voor de vrijwilligers. Om 9.00 uur komen de kinderen weer en we beginnen de dag met ochtendgymnastiek. Het is altijd geweldig om 150 kinderen de kabouterdans te zien doen. Daarna direct door met timmeren, knutselen en verven. Gelukkig hebben we veel vrijwilligers die bij elkaar 500 pannenkoeken gebakken hebben zodat we daarvan kunnen genieten tussen de middag. Om 14.00 uur is het klaar en gaan we ons klaarmaken voor de slaapavond. Om 19.00 uur wordt de camping ingericht door de kinderen met tenten. Na de vossenjacht is het tijd voor bingo. Dan is het tijd om te slapen.

Woensdag 27 juli

Na een kort nachtje is het om 6.30 uur weer tijd om naar het feestterrein te gaan om het ontbijt klaar te maken voor de kinderen die zijn blijven slapen. Na het eten komen de andere kinderen er ook weer bij en gaan we bezig met het klaar maken van de hutten voor de kijkavond. Ondertussen ruimen we het campingterrein weer op zodat de springkussens er ook weer kunnen staan. Na patat met snacks is het tijd voor een toetje en gaan we met de kinderen een ijsje halen bij de snackbar. Daarna zijn we gaan zwemmen en om 14.00 uur gaan de kinderen weer naar huis. Dat is het moment dat alles klaar gezet moet worden voor de kijkavond. Ik heb de zwembaden leeggepompt en opgeruimd, tenten verplaatst en de verloting klaargezet. DJ Rudy heeft de disco inmiddels al aangesloten. Dan is het even tijd voor een momentje met mijn vrouw en eten we thuis. De kijkavond begint met veel kijkers, de verloting en het rad van avontuur. Voor de kinderen komt mijn brandweerploeg langs om de kinderen te vermaken met letters spuiten. De kijkavond is om 24.00 uur afgelopen en als bestuur sluiten we de avond af met een vette hap en spreken we de avond na.

Donderdag 28 juli

Op het moment dat ik dit schrijf zit ik midden in de chaos. Er zijn veel mensen bezig om de boel op te ruimen, echt super! De kinderen zijn vanmorgen gekomen om te ontbijten en de hutten leeg te maken. Samen met een kind van elke hut heb ik met de shovel hun hut in elkaar gedrukt en naar het midden geschoven. Na de afsluiting gaan we echt los met opruimen. We gaan nog even een paar uurtjes door. We kunnen terugkijken op een geslaagde week. Al met al zijn er veel mensen vanaf zaterdag 24 uur beschikbaar geweest voor het Huttendorp. Wij hopen ook aankomend jaar weer van start te kunnen gaan. Of dit gaat lukken moeten we afwachten. Alles valt en staat met voldoende bestuursleden en vrijwilligers zodat we de veiligheid van onze kinderen kunnen waarborgen. Bedankt allemaal aan iedereen die Huttendorp mogelijk heeft gemaakt voor 2022!

Nieuws

Meest gelezen

menu