'We kunnen terugkijken op een prachtig weekend' | Dagboek van Han Knol, organisator Dahliafestival Vollenhove

Han Knol, voorzitter van de VVVV (Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken), organisator van het Dahliafestival in Vollenhove

Han Knol, voorzitter van de VVVV (Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken), organisator van het Dahliafestival in Vollenhove Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Han Knol, voorzitter van de VVVV (Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken), organisator van het Dahliafestival in Vollenhove.

Donderdag 26 augustus

Komende zaterdag vindt het Dahliafestival in Vollenhove plaats. Ik ben voorzitter van de V.V.V.V. (Vollenhoofse Vereniging Voor Volksvermaken), de vereniging die het evenement organiseert. Na het ontbijt heb ik een een dahliapaneel in de kranten gezet, zodat mijn dochters deze morgen in de bloemen kunnen zetten voor het festival.

Aan het einde van de ochtend heb ik een interview met een regionale krant. Dat duurt een uur en daarna ga ik op de foto voor dezelfde krant. In de middag is er nog even een overleg met een horecaondernemer. Tot mijn grote verbazing kom ik de voorzitter van Bloemencorso Zundert met zijn vrouw tegen. Onder het genot van een bakje koffie hebben we even bij gepraat. Om 19.30 uur hebben we de laatste bestuursvergadering voor het festival. We zetten de puntjes op de i. Rond 22.30 uur zijn we klaar en hebben we het goede gevoel voor zaterdag.

Vrijdag 27 augustus

Ik ben vroeg opgestaan, ontbijt met een heerlijk bakje koffie en volg het laatste nieuws. Het is nu tijd om de huishoudelijke boodschappen te gaan doen. Gelukkig heb ik even een moment om mail en telefoon te beantwoorden. Vanmorgen kreeg ik te horen dat Hart van Nederland van SBS vanmiddag naar Vollenhove komt. De voorbereidingen getroffen voor het interview met Hart van Nederland.

Dit zal plaats vinden in het prachtige Vollenhove op het evenemententerrein. Na het avondeten nemen we de VIP-lijst door voor morgen. Om 21.00 uur heb ik een afspraak met de voorzitter van Bloemencorso Lichtenvoorde. Het is bijzonder is om te horen van andere organisaties aan welke regels zij zich moeten houden. Kennelijk zit er landelijk gezien veel verschil in.

Zaterdag 28 augustus

De grote dag, het Dahliafestival! Om 6 uur ben ik opgestaan, om daarna rustig te ontbijten en het laatste nieuws te volgen. Ik bekijk ik wat het weer vandaag gaat doen. Een plaatselijk buitje, is de verwachting. We gaan het zien.

Om 7 uur verzamelen we in de Burght, waar de eerste vrijwilligers zich melden. Ik maak een praatje met ze. Mijn dochters hebben een dahliapaneel gemaakt en gezorgd dat deze op de plek komt te staan. Drie uur later kijk ik bij de start van de kinderactiviteiten. Op dat moment valt het plaatselijke buitje. Gelukkig valt het mee. Ik ga naar huis om me om te kleden voor de VIP. Om kwart voor 11 volgt een live radiouitzending van de OZO uit Emmeloord, om 11.30 uur is de ontvangst van de VIP’s.

Na het welkomstwoord en de lunch met de VIP maken we een wandeltocht door Vollenhove en bekijken we alle corsowagens. In de tussentijd is het Dahliafestival gestart. Om 16.30 uur is er overleg met het dagelijks bestuur over hoe de situatie is in het centrum. Om 19.00 uur is online de prijsuitreiking, maar eerst alle uitslagen verzamelen. Na de prijsuitreiking ben ik samen met Dahliakoningin en de wethouder alle wagenbouwgroepen langs geweest. Bij de eerste drie groepen zijn de bekers overhandigd. Om 20.00 uur is het einde festival dus tijd om op te ruimen. Om 23.00 uur met bestuur en een aantal vrijwilligers nog even nagepraat over hoe de dag geweest is.

Zondag 29 augustus

Na een enerverende dag is het nu tijd om rustig op te staan. Ontbijt zit er niet meer in dus het wordt een brunch. Ik heb de mail nagelopen en een aantal berichten gelezen. Het is tijd om rond te rijden, kijken hoe Vollenhove erbij ligt na het Dahliafestival. Gelukkig is nagenoeg alles opgeruimd en de binnenstad is geveegd. Om 15.00 uur zit ik voor de buis. Ik dacht in alle rust de Formule 1 van België te kijken, maar dat loopt heel anders dan verwacht door de weersomstandigheden.

Daarna is het met het bestuur napraten over het Dahliafestival, onder het genot van een hapje en een drankje. Om 23.00 uur ga ik moe maar voldaan naar bed.

Maandag 30 augustus

Een opruimdag. De dag begint met koffie in de Vlasschuur en we praten na over hoe iedereen de zondag is doorgekomen. De taken worden verdeeld. Ik ga naar het multifunctionele centrum de Burght waar het één en ander nog opgeruimd en schoongemaakt moet worden. De antennes die we nodig hadden voor de communicatie met portofoons pakken we in.

Daarna ga ik gauw nog even naar de bakker. Om 9.30 uur wordt er koffie gedronken met zestien vrijwilligers. We praten na over wat allemaal goed ging of beter kan. Ook wordt overlegd wat de werkzaamheden nog zijn voor de rest van de dag.

Na de lunch maken we om 15.00 uur de publieksprijs bekend. Dat doen we ook nu online en ik moet daarvoor enkele voorbereidingen treffen. De bekers moeten klaarstaan en we moeten een mooie achtergrond hebben. Na het bekendmaken van de publieksprijs ga ik samen met iemand van de PR naar de eerste drie prijswinnaars toe om de beker te overhandigen.

We zijn al met al een uurtje onderweg. Bij terugkomst in Vollenhove is iedereen klaar. We kunnen terugkijken op een prachtig weekend en ik ben een zeer tevreden voorzitter.