Dagboek van Harm Visserman: 'Kwaliteit van het bezoek Atelierroute is belangrijker dan de kwantiteit!'

Inwoners uit Steenwijkerland en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Harm Visserman (1949), amateur-kunstenaar, medeorganisator van de Atelierroute Weerribben-Wieden en secretaris van de Kunstkring Steenwijkerland.

Harm Visserman.

Harm Visserman. Foto: Wilbert Bijzitter

Woensdag 29 september

Na de gebruikelijke start (ontbijt, thee, kop koffie, ochtendkrant) ga ik verder met waar ik gisteren gebleven was: kaartjes op de schilderijen met naam en prijs. Een lastig karwei: wat kan ik vragen voor mijn werk? Niet teveel, maar ook niet te weinig! Een deelnemer van 100 flyers voorzien! Met een leuke ontmoeting in haar atelier. Hierna de eigen website aangepast.

’s Avonds repetitie van het koor waar Vrouwkje en ik lid van zijn. Dit was de tweede repetitie sinds 1,5 jaar. Ondervond aan den lijve dat stembanden ook spieren zijn. Je merkt dat ze een tijdje niet zijn gebruikt! Fijn om weer te kunnen zingen!

Donderdag 30 september

Fietsknooppuntenkaarten ontvangen, op de website geplaatst en naar alle deelnemers/kunstenaars gestuurd. Om 8.45 uur bij Kulturhus in Giethoorn om werk voor de overzichtstentoonstelling te brengen. Peter en Lia mogen van al het ingebrachte werk een mooie expositie maken. Ideetje van de voorzitter Geo: eigenlijk zouden de kunstenaars een naamplaatje moeten hebben: „heb ik vorige keer gemist”. Na een uurtje knutselen met de computer had ik de nodige naamstickers klaar.

Telefoontje van de krant met de vraag of we ‘in’ zijn voor ontvangst van de ‘Taart van de week’. Gecheckt of de overige leden van de organisatie beschikbaar zijn. Reacties: natuurlijk, wie wil er nou geen taart!

Oud papier naar de container gebracht. De opbrengst hiervan gaat naar ons koor en naar muziekvereniging Jeduthun. Dat levert jaarlijks een mooi bedrag voor de verenigingen op. Verder tekst voor digitale informatieborden aangeleverd en aan het eind van de dag samen met mijn lief de wekelijkse boodschappen gehaald. Na het diner (eigengebakken pizza, mmmmm) facebook bijgewerkt en een ‘e-mailbom’ opgesteld.

Vrijdag 1 oktober

Eerst vrijdagse huishoudelijke klusjes: stofzuigen en sanitair schoonmaken! Daarna verder met opruimen atelier. Na de lunch nog even op de racefiets voor een kleine 30 km. Grotendeels in de regen (buienradar kreeg gelijk). Aan het eind van de middag in de Steenwijker Courant de dubbele pagina over de Atelierroute gelezen. Wim van der Beek heeft er iets moois van gemaakt!

Om 18.00 uur vertrokken naar het Kulturhus In Giethoorn. Om 18.30 uur kwam Sieb langs met de ‘Taart van de week’ en maakte de foto voor de OSC. Daarna de fotograaf voor dit stukje ‘dagboek-proza’ ontmoet. Het kan niet op! Wat een aandacht voor de route! Zal ook wel commentaar opleveren! Het zij zo.

Om 19.30 uur startte de openingsbijeenkomst met ongeveer 40 aanwezigen. Mooie openingswoorden van Kees Blokland. Na de opening leuke gesprekken bij de prachtige overzichtstentoonstelling. Om 21.45 uur weer thuis. Met een glaasje erbij en de benen op tafel nog een Sudoku maken om het hoofd weer rustig te krijgen. Dat is voor mij wel eens lastig na zo’n drukke dag.

Zaterdag 2 oktober

7.30 uur ontbijt en om 9.00 uur een telefoontje met voorzitter Geo, om te voorkomen dat een ‘dingetje’ een ‘ding’ gaat worden. Hierna nog wat klusjes in het atelier (kijken of het glas van de schilderijen wel schoon is bijvoorbeeld) en de vlag ophangen!

15.00 uur. De dikke zaterdagkrant helemaal uit! De eerste bezoekster. Een jong meisje die veel belangstelling toonde in tekenen. De volgende was een jongeman (middelbare school) met zijn opa. Kleinzoon kwam specifiek voor pastel. Omdat het rustig was kon ik hem een kleine workshop geven. Dit zijn dankbare, prachtige contacten!

Aan het eind van de middag bij een collega-deelnemer in Ossenzijl geweest en zijn werk bekeken. Leuke kennismaking. ’s Avonds nog even met Geo de dag doorgenomen (95 bezoekers in het Kulturhus; schot in de roos). Facebook van de Atelierroute bijgewerkt met een ‘kunstenaar van de dag’. Met de Sudoku als dagsluiting was de dag weer om.

Zondag 3 oktober

8.00 uur opgestaan. Foto van artikel in OSC van 1 oktober en openingsspeech van Kees Blokland doorgestuurd naar de deelnemers en andere geïnteresseerden. Vandaag 11 bezoekers, inclusief vier familieleden. Druilerig weer lijkt de oorzaak. Wel weer heeeeeel leuke gesprekken. Kwaliteit van het bezoek is belangrijker dan de kwantiteit! Met vrienden ‘s avonds diner met kip tandorie en lekker nagepraat. Facebook en sudoku as usual tot slot.

Maandag 4 oktober

7.30 uur ontbijt. Om 8.30 naar Wolvega voor klussen bij dochter en schoonzoon. Voor mij soort van dagbesteding (wanneer ik niets anders te doen heb). Het wordt niet klussen vandaag maar met z’n drieën brainstormen over een ‘mancave’ voor schoonzoon (schuur’tje’ van 7x11 m). Ondertussen belde dochter uit Meppel of ik kan helpen met een kleine renovatie van voor- en achtertuin. Natuurlijk kan papa dat. Kijken wanneer dat in de planning past! Ha,ha. Daarna begonnen met schoonmaken van het schilderwerk van ons eigen huis en het gras gemaaid.

Dinsdag 5 oktober

Facebook doet het weer. Dus nu bijdrage voor de Kunstenaar van de dag op de pagina van de Atelierroute. Mooi stuk met foto in de OSC over de Taart van de week. Maar we kijken wel erg serieus!

Telefonisch overleg met Visit-Oost die ons de fietsknooppuntenkaart heeft geleverd. Verder de hele dag aan ons huis gewerkt: verfwerk schoongemaakt. En ’s avonds nog wat krantenartikelen door gestuurd naar deelnemers. En dit dagboek afgerond.