Dagboek van Taco Jongman van koffie- en theeschenkerij De Oldenhof in Vollenhove: 'Lekker genieten en je wanen als god in Frankrijk'

Taco Jongman, eigenaar van de pas geopende van koffie- en theeschenkerij De Oldenhof in Vollenhove. Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Taco Jongman, eigenaar van de pas geopende van koffie- en theeschenkerij De Oldenhof in Vollenhove.

Dit keer geen weekoverzicht, maar een dag uit het leven van De Oldenhof.

Donderdag 5 mei

De wekker gaat ’s ochtends vroeg. De oven wordt aangezet en de broodjes voor onze campinggasten worden afgebakken. Dit varieert van 10 tot 180 stuks. Afhankelijk van de hoeveelheid gaat de wekker dus eerder (of later ). Om 8.00 uur moeten de broodjes klaar staan op de camping. In de tussentijd wordt het sanitair op de camping gedaan. De gasten slapen nog, dus dit gaat redelijk snel.

Terug bij de Schenkerij even tijd voor een bakje koffie en een broodje. Dit op ons eigen terras lekker in het zonnetje met vogelgeluiden om ons heen. Heerlijk is dat. Even genieten. Je waant je in Frankrijk. Ik kan geen Frans maar du brière de preson kan ik wel bestellen, misschien eind van onze werkdag.

Daarna begint de drukte rond de Schenkerij. Boodschappen doen bij de Sligro, lunch voorbereiden, terras klaar maken. De oven staat nog aan dus de plaatkoek en cake gaat erin. Ook taart van de week wordt gemaakt. En het terras druppelt vol met gasten voor een kopje koffie of thee en wat lekkers.

Spiekbriefjes

Rond de middag komen gasten voor onze nieuwe lunchkaart. Voor ons even weer wennen zo’n nieuwe kaart. Ik heb wat spiekbriefjes gemaakt van onze nieuwe specials. Shit, hoe zat het ook alweer? De burgers 2 minuten om en om dan even laten rusten, 1 minuut de oven en opmaken die burger. Gasten zijn enthousiast! Ha, daar doen wij het voor. Super!

De koffie en thee gaan in grote getale over de balie en ook de eerste biertjes en wijntjes worden geschonken. En daarbij horen natuurlijk de tapas/borrelplankjes en eventueel een bitterballetje.

Jan de kasteelheer

Tussendoor komen de campinggasten zich melden die graag bij ons op de camping willen verblijven. „Goedemiddag, welkom op onze camping.” Tekst en uitleg geven en ze zoeken zelf een plekje op de camping. „We moeten nog wel even grasmaaien maar daarna mag u de tent opzetten.” En weer de vraag: ‘Wie woont daar in het grote huis?” „Daar woonde vroeger de baron en de barones. Nu wordt het verhuurd. Beneden woont Jan de kasteelheer en boven een dame alleen. Oh dat zal wel wat kosten.” Voor westerse begrippen geen geld ha, ha. Vervolgens weer in de keuken, koffie opschenken met koffiebonen uit Nepal die wij zelf branden. Supervers en er gaat ook een deel weer terug naar onze projecten in Nepal.

‘Ouwe meuk is leuk’

Komende zaterdag is brocantemarkt ‘ouwe meuk is leuk’ op De Oldenhof, rondom onze boerderij. Circa 20 standhouders die komen. De kramen moeten nog gehaald worden, erf netjes maken, nog even contacten met de standhouders. Wordt een druk dagje. Oh ja, niet vergeten bordjes te maken voor parkeren en vrijwilligers informeren. Maar weer op ons to-do lijstje zetten.

Vervolgens: „Hallo heeft u nog douchemuntjes voor ons?” Even later: „We hebben storing, hij dut het niet”, op zien Gronings. Ha, ha, wij komen eraan. Op de camping: „Ons verlengsnoer is te kort, heeft u er nog eentje?” En zo gaat het de hele dag door.


Teruglopend naar de boerderij even mijmeren over in wat voor heerlijk wereldje we zijn om in te vertoeven. Zie de natuur mooi groen worden. De rododendron gaat ook weer bloeien. Jeetje, wat mooi weer. Je hebt uiteindelijk te maken met vakantiegasten en deze zijn als het goed is in de relaxmodus dus wie zijn wij om te zeggen: „Schiet eens op.”

Niet vergeten straks kratjes hout klaar maken voor onze gasten. Dan kunnen ze weer de vuurkorven aansteken. Lekker warm en gezellig.

Mooie parel

Ik ga mijn dagboek afsluiten. Het zou mooi zijn als meer mensen kunnen genieten van deze mooie parel. Ik zeg: kom eens een bakje koffie halen op De Oldenhof. Of lekker genieten van een wijntje of als eerder al aangegeven du bière du preson. Alleen je krijgt het hier in een flesje. Maar wie zeurt daarover? Lekker genieten en je wanen als god in Frankrijk.

Nieuws

menu