Dahliafestival Vollenhove gaat door en ook de Dahliareuzen in Sint Jansklooster zijn toch te bezichtigen

De winnaar van het bloemencorso Vollenhove 2019: Medic! gemaakt door Fatal Attraction. Foto: Marieke Tromp

Vollenhove/Sint Jansklooster Het eerder aangekondigde Dahliafestival in Vollenhove op zaterdag 28 augustus gaat voorlopig door. Ook de Dahliareuzen in Sint Jansklooster zijn toch te bezichtigen, al gaat het corso niet door op de gebruikelijke manier.

Het Dahliafestival in Vollenhove is een doorloopevenement en heeft daarmee goede vooruitzichten om doorgang te vinden. Een vaccinatiebewijs of toegangstest aanleveren om toegang te krijgen tot het festival is dus niet nodig. De gemeente Steenwijkerland verwacht dat met de huidige maatregelen het festival kan plaatsvinden en daarom gaande voorbereidingen gewoon door.

Voorzitter van de Vollenhoofse Vereniging voor Volksvermaken (V.V.V.V.) Han Knol: „Het bestuur van de V.V.V.V heeft regelmatig overleg gevoerd met de gemeente Steenwijkerland. Dit zijn positieve en constructieve overleggen geweest. Het plan voor het Dahliafestival is dusdanig aangepast dat het coronaproof georganiseerd kan worden.”

Alleen toegankelijk met een corsoticket

Vanwege de corona situatie is het festival gebonden aan een maximaal aantal bezoekers. Het festival is daarom enkel toegankelijk met een corsoticket. Als je verzekerd wil zijn van toegang kun je online lid worden van de V.V.V.V. Ook zijn er online losse toegangstickets verkrijgbaar. De losse kaartverkoop start in de tweede week van augustus en hierbij geldt op=op. Dit jaar zullen er geen kassa’s bij het parcours aanwezig zijn, er zijn enkel online kaarten verkrijgbaar via de website van Corso Vollenhove.

Alternatief Kindercorso

Het Dahliafestival vindt plaats op zaterdag 28 augustus van 12:00u tot 20:00u. Voorafgaand aan het festival vindt er een alternatief Kindercorso plaats, dit begint om 10:00 uur. De kinderen zullen vanaf de eigen basisschool of een vooraf bekend gemaakte locatie starten. Op het Dahliafestival zullen 11 stilstaande corso wagens en dahlia creaties te zien zijn. Ook zijn er dahlia kunstwerken van de jeugd te bewonderen. Door de vele terrassen, foodtrucks en horeca gelegenheden is er genoeg voor de interne mens te krijgen. Tussen de dahlia creaties is er entertainment zoals dweilorkesten, een optreden van bijvoorbeeld de Vollenhoofse fanfare, straattheater, danscentrum Artistique en nog veel meer.

Het Dahliafestival vindt plaats op zaterdag 28 augustus van 12:00u tot 20:00u. Voorafgaand aan het festival vindt er een alternatief Kindercorso plaats

Autovrij

Om genoeg ruimte te kunnen maken voor de wagens en andere activiteiten zullen de volgende straten en parkeerplaatsen op 28 augustus tussen 08:00 en 21:00 autovrij zijn: Aan Zee, Bentstraat , Bisschopstraat, Doelenstraat, Gasthuisstraat, Gasthuissteeg, Gasthuisplein, Groenestraat, De Haven, Harmen Visserplein, Kerkstraat, Kerkplein, Kerksteeg, Laan van Toutenburgh, Landpoortsteeg, Molenberg, Park Old Ruitenborgh, Putsteeg, (parkeerplaats tussen het Goor en Doelenstraat), Schapensteeg en de Voorpoort.

Han Knol: „De wagenbouwgroepen zijn al druk bezig met de bouw van de wagens en de dahlia’s beginnen al te bloeien. Dus wij zijn er klaar voor.”

Dahliareuzen in Sint Jansklooster te bezichtigen in het buitengebied

Ondanks dat het Corso Sint Jansklooster niet doorgaat op de gebruikelijke manier, worden de dahliareuzen toch getoond aan het publiek. De creaties zullen voornamelijk in het buitengebied rond het 2500 inwoners tellende dorp tentoongesteld worden. Iedereen kan per fiets een route maken langs de creaties onder de noemer: ‘Route 21, waar bloemen tot leven komen’.

De gemeente Steenwijkerland wilde geen vergunning geven voor de jaarlijkse rondgangen door het dorp. Ook voor het jaarlijkse evenement waarbij de wagens op zaterdag tentoongesteld worden in het dorp, kwam geen toestemming. „Wanneer de dahliareuzen in het dorp zelf worden gezet, dan moet je vaste zit- en staanplaatsen maken en dat kan natuurlijk niet met elf verschillende creaties. Die kun je niet allemaal vanaf een vast punt bekijken,” stelt Hoege Heetebrij, voorzitter van de organiserende Christelijke Oranje Vereniging. „Ook konden we er geen doorstroom evenement van maken, omdat je dan in onze situatie, ophoping van mensen krijgt.”

Iedereen kan per fiets een route maken langs de Dahliareuzen in Sint Jansklooster

Bouw van de wagens begon begin juni

De bouwers namen begin juni gezamenlijk het risico dat het bloemencorso eventueel niet door mocht gaan, door toen toch te beginnen met de bouw van hun wagens. Samen met de organisatie is er nu besloten om de wagens dus rondom Sint Jansklooster tentoon te stellen op vrijdag 20 augustus en zaterdag 21 augustus.

Fietstocht

Toeschouwers die de wagens willen zien kunnen middels een fietstocht van een kleine 16 km een rondgang langs de wagens maken. Ook zullen er verschillende groepen een mozaïek of dahliaschilderij maken zodat er volop bloemrijke kunstwerken te zien zijn.

De creaties worden ook gejureerd, zodat er wel sprake is van een competitie-element. Figuratie en muziek zullen dan ook toegevoegd worden aan de wagens op de volgende tijdstippen: vrijdag van 14.00 uur tot 16.00 uur en van 20.30 uur tot 22.30 uur. En op zaterdag van 12.00 uur tot 15.00 uur.

‘De route wijst zichzelf’

„Fietsers die de wagens willen zien, hoeven geen kaartjes te kopen en hoeven zich ook niet aan te melden. Je kan overal rond het dorp beginnen”, vult Aline Mooiweer van Corso Commissie aan. „De route wijst zichzelf’. Jong en oud is 20 en 21 augustus van harte welkom in Sint Jansklooster.


Nieuws

menu