De Lepelaar tweede in e-waste race: 1.779 oude apparaten ingezameld

De Leerlingen van BS De Lepelaar zijn tweede geworden , ze zamelden 1779 apparaten in.

De Leerlingen van BS De Lepelaar zijn tweede geworden , ze zamelden 1779 apparaten in. Foto: aangeleverde foto

Basisschool De Lepelaar in Scheerwolde is tweede geworden in een wedsstrijd tussen tien basisscholen uit de gemeenten Steenwijkerland, Hattem en Zwartewaterland. De scholen zamelden oude elektronische apparaten in en streden op die manier voor een schoolreis.

In totaal werden er 16.423 apparaten ingezameld tijdens de E-waste Race, waarvan 1779 door De Lepelaar. Dat was genoeg voor de tweede plaats. Winnaar is de Johannes Bogermanschool uit Genemuiden.

Zes scholen

In Steenwijkerland deden 6 scholen mee aan de e-waste race. In Steenwijk waren dat School B, Willem-Alexanderschool en Het Kompas. In Oldemarkt De Ark en Sin Bernardus en De Lepelaar in Scheerwolde, die tweede werd.

In de afgelopen vier weken hebben de leerlingen van de deelnemende scholen een grote hoeveelheid elektronisch afval ingezameld. Zij zamelden met behulp van buurtbewoners en familieleden maar liefst 16.423 oude elektronische apparaten in. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven maar wordt het hergebruikt en gerecycled.

Gastlessen

Op dit moment wordt in Nederland de helft van het elektronisch afval (e-waste) niet gerecycled, vaak omdat het bij het restafval belandt of bij mensen thuis blijft liggen op zolder of in een la. De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun elektronica. De race ging van start met een leerzame interactieve gastles waarin kinderen onder andere leren over grondstofschaarste, consuminderen en de circulaire economie.

Duurzame kringloop

Na de gastlessen ging de race van start en werd door de leerlingen vier weken lang elektronisch afval ingezameld en kregen kinderen extra punten als ze e-waste lieten repareren. De kinderen voerden tegelijkertijd campagne in hun buurt om buurtbewoners te betrekken bij de E-waste Race. Alle apparaten die zijn ingezameld door de scholen, zullen worden hergebruikt of gerecycled. Op deze manier draagt de race bij aan een duurzame kringloop van de kostbare grondstoffen die in oude elektronica zitten.