De Monnikenmolen: een oud ambacht laten beleven. 'Je kunt het proces aan mensen laten zien en de producten laten proeven' | 50 jaar Gilde van Vrijwillige Molenaars

Het Gilde van Vrijwillige Molenaars (GVM) bestaat dit jaar vijftig jaar. Om dit jubileum te vieren laten molenaars in heel het land zaterdag 9 april tussen 11.00 en 12.00 de wieken draaien. „Hoe ik in het molenaarsvak terechtgekomen ben? Dat is een bijzonder verhaal”, lacht Bram Troost. De 74-jarige molenaar is intussen al zestien jaar vrijwilliger bij de Monnikenmolen in Sint Jansklooster.

Molenaar Bram bij de Monnikenmolen in Sint Jansklooster.

Molenaar Bram bij de Monnikenmolen in Sint Jansklooster. Foto: Wilbert Bijzitter

„Mijn kleinzoon wilde graag eens bij een molen kijken, dus ben ik dat met hem gaan doen. Na wat rondgekeken te hebben vroeg de molenaar mij: ‘Zou jij niet molenaar willen worden?’. Ik had destijds geen tijd, maar het vak interesseerde me wel.” Troost begon aan de theorie en haalde het landelijk examen. Van het een kwam het ander. „Ik ben uiteindelijk toch molenaar geworden. Elke week ben ik minstens één middag bij de molen.” En, dat niet alleen. „De Monnikenmolen is een officiële lesmolen, als bevoegd instructeur mag ik andere molenaars opleiden.”