De Planmadame is creatieve organisator van activiteiten. Monique Blok: 'Nu kan ik doen wat ik echt leuk vind'

Monique Blok, de Planmadame uit Steenwijkerwold: 'Ik ben het meest blij als ik echt vanaf punt nul iets voor iemand mag bedenken en maken.'

Monique Blok, de Planmadame uit Steenwijkerwold: 'Ik ben het meest blij als ik echt vanaf punt nul iets voor iemand mag bedenken en maken.' Foto: George Huisman

De Planmadame. Dat is de naam van het bedrijf van Monique Blok uit Steenwijkerwold. Opgeleid als sociaal-cultureel werker (maar in die ‘tak van sport’ werd indertijd heel erg bezuinigd) werkte ze negen jaar in de jeugdzorg. Al die tijd bleef het kriebelen: ze wilde diep in haar hart wat creatievers doen.

Uiteindelijk besloot ze die stap te zetten, en te gaan doen wat ze heel leuk vindt: creatief bezig zijn en organiseren, verbinding maken tussen mensen.

Plannen en organiseren

Planmadame Monique legt uit wat ze doet: „Ik ben voornamelijk bezig met het plannen en organiseren van activiteiten, voor alle leeftijden. Van nul (‘ik doe babyshowers’) tot honderd. Ik doe alles, van bruiloften tot groepsactiviteiten, tot personeelsuitjes en school- en caféactiviteiten, je kunt het niet zo gek bedenken. Ik organiseer quizzen en e-choppertochten escapegames (ook digitaal) en autopuzzeltochten, activiteiten voor binnen en voor buiten. Het is maar net wat de opdrachtgever wil, echt heel divers. Ik heb tijdens coronatijd door de nood gedwongen een aantal activiteiten moeten toevoegen die gelukkig heel goed uitpakten, zoals autopuzzelritten door de omgeving, escapegames digitaal door de omgeving, van alles en nog wat. Het kan zijn dat je actief bezig bent met wandelen, fietsen, aan het autorijden maar het kan ook zijn dat je vanuit een locatie samen puzzels oplost, spellen doet, echt heel divers”. Lachend: „Met zo’n autopuzzeltocht bijvoorbeeld, dan worden mensen opeens echt bloedje fanatiek. Die beleven daar zoveel plezier aan, dat ik er ook heel blij van wordt. Ach, als mensen maar enthousiast zijn.”

Persoonlijk

‘De mensen kunnen van mij verwachten dat ik altijd rekening houd met persoonlijke wensen en voorkeuren, daar sta ik voor. En dat ik al mijn activiteiten aanpas aan de groep waar het voor is. Ik heb bijvoorbeeld veel gedaan voor scholen en dat is natuurlijk een heel andere doelgroep dan een bedrijf als Vredenburg Installatietechniek, waarvoor ik wat dingen verzorg in verband met hun honderdjarig bestaan. Dat vind ik juist heel leuk. Verdiepen in de cultuur van een bedrijf of school waarvoor ik iets organiseer en dat toepassen in de activiteit. Er zit altijd een persoonlijke touch in, of dat nou voor een bedrijf is door een kleine quizronde toe te voegen over dat bedrijf, of door een hele activiteit op maat te maken, het is altijd persoonlijk en het is altijd tot in de puntjes uitgevoerd. Het moet gewoon leuk zijn, voor iedereen en ook voor mij’.

Online puzzeltocht

‘Ik ben het meest blij als ik echt vanaf punt nul iets voor iemand mag bedenken en maken. Voor de katholieke Pabo verzorgde ik een wandeling door het dorp voor het huidige personeel dat in Zwolle werkt zodat zij konden zien waar hun roots lagen, waarin de historische elementen van het dorp terugkwamen. Maar ik heb ook een online puzzeltocht gemaakt voor de huisartsenpraktijk in Tuk, waarvoor zij digitaal alle dorpen in de omgeving af gingen, met daar een puzzel aan gekoppeld. Zo leerden zij hun werkgebied beter kennen. Ik kijk altijd naar de doelgroep waar ik voor werk en daar pas ik iets op aan. Vorig jaar heb ik de Vredenburg Challenge mogen doen, via welke jongeren wat meer te weten kwamen over techniek door er zelf mee bezig te zijn. Vond ik enorm leuk’.

Gelderingen

„Met café Gelderingen, dat in de coronatijd óók zo enorm beperkt was, heb ik een aantal leuke dingen gedaan. Het samenstellen bijvoorbeeld arrangementen waarbij de deelnemers een drank- en hapjespakket bij de kroeg afnemen en online via livestreams aan bingo’s en quizzen meedoen. Ik heb de escapegame gemaakt over Zuster Canisia, gedeeltelijk gekoppeld aan de geschiedenis van Steenwijkerwold en daar op een creatieve manier een spel omheen gemaakt.”

Daarnaast is ze in samenwerking met De Karre uit Tuk en De Albatros in Zwartsluis bezig met het ontwikkelen van activiteiten. Ze heeft zelf een pubquiz ontwikkeld die al gespeeld is in Gelderingen, maar die in principe in elk café gespeeld kan worden. „Weet je: corona maakt creatief, heb ik gemerkt. Je móet out of the box denken. Ik heb de mazzel gehad -geluk bij een ongeluk- dat ik nog maar net begonnen was toen corona kwam. Dus ik moest wel heel snel gaan schakelen, anders had ik weer in kunnen pakken. Het voordeel daarvan was wel dat ik alle ruimte had om te bekijken wat kan wel, wat mag nog wel en wat absoluut niet. Ik stapte er wat dat betreft helemaal blanco in. Het was misschien lastiger geweest als ik al een vast stramien had gehad, dan stap je daar toch moeilijker uit.”

Kwaliteit

„Ik doe het in principe alleen. Maar als een live-activiteit boven de zeg maar dertig deelnemers komt, vraag ik iemand om mij te helpen. Wordt de groep te groot dan zie ik niet alles wat er gebeurt. En ik wil natuurlijk ook inspelen op hoe de groepjes reageren. Je krijgt gelijk feedback, je ziet wat er gebeurt, als bijvoorbeeld een spel niet helemaal uitpakt zoals je verwacht hebt, kan ik gelijk bijsturen. Ik wil altijd de kwaliteit waarborgen, dus als de groep te groot is, zorg ik dat er iemand naast mij staat.” Kwaliteit boven kwantiteit, vindt ze. „Ja, eigenlijk heb ik een mooi beroep: ik maak mensen blij met dingen die ik verzin. En de mensen waar ik mee werk zijn altijd vrolijk en gezellig. Ik ben hier echt op mijn plekje.”

Voor meer informatie over het aanbod van de Planmadame: www.deplanmadame.nl