De VoorzieningenWijzer helpt met besparingen: 'Er zijn veel regelingen, maar niet iedereen kent de weg naar het juiste loket, is de taal machtig, of handig met administratie'

Van links naar rechts: Annemiek Steenbeek, wethouder Trijn Jongman en Sofie Reuvers.

Van links naar rechts: Annemiek Steenbeek, wethouder Trijn Jongman en Sofie Reuvers. Foto: Tinten Groep

Consulenten van Sociaal Werk De Kop gaan in Steenwijkerland aan de slag met De VoorzieningenWijzer. Zij gaan mensen helpen om geld te besparen en hen verwijzen naar gemeentelijke regelingen die hiervoor zijn bedoeld.

Onlangs is het convenant ‘De VoorzieningenWijzer gemeente Steenwijkerland’ getekend door wethouder Trijn Jongman en de bestuurders van Sociaal Werk De Kop, Wetland Wonen en Woonconcept. Samen spreken zij af om tenminste drie jaar aan de slag te gaan met De VoorzieningenWijzer.

In 2019 is een proef gedaan

Twee jaar geleden is door de gemeente Steenwijkerland, woningcorporaties Wetland Wonen en Woonconcept en Sociaal Werk De Kop een proef uitgevoerd onder 100 huishoudens in de gemeente. Deze huishoudens hebben een gesprek gehad met een consulent van De VoorzieningenWijzer en bespaarden gemiddeld ruim € 600,- per huishouden per jaar. „Ik ben erg blij dat we samen met Wetland Wonen, Woonconcept en Sociaal Werk De Kop aan de slag kunnen om mensen te helpen om hun geldzaken op de rit te krijgen of zelfs (meer) geld over te houden aan het eind van de maand. Er zijn veel regelingen, maar niet iedereen kent de weg naar het juiste loket, is de taal machtig, of handig met administratie. De consulenten van de VoorzieningenWijzer helpen om inwoners van Steenwijkerland hierbij op weg te helpen”, zegt wethouder Trijn Jongman.

De VoorzieningenWijzer zoekt actief contact

De gemeente Steenwijkerland, Wetland Wonen, Woonconcept en Sociaal Werk De Kop zoeken zelf actief naar mensen die ze kunnen helpen. „Als iemand naar of binnen Steenwijk verhuist, bieden we actief een gesprek met de VoorzieningenWijzer aan. Juist bij een verhuizing kan veel geld bespaard worden op bijvoorbeeld een energiecontract. Ook als iemand betalingsproblemen heeft, brengen we de VoorzieningenWijzer ter sprake”, zegt Nicole Peeters, namens Wetland Wonen en Woonconcept. „We vinden betaalbaar wonen heel belangrijk en een besparing van een paar tientjes per maand kan zo veel rust brengen en grote geldproblemen voorkomen”, vindt Peeters.

Consulenten opgeleid

Tijdens de proefperiode zijn landelijke consulenten van De VoorzieningenWijzer ingezet. Deze consulenten hebben minder kennis van lokale gemeentelijke regelingen of plaatselijke voorzieningen en organisaties. Er is daarom voor gekozen om in Steenwijkerland consulenten op te leiden. De meest logische partij daarvoor is Sociaal Werk De Kop. Sofie Reuvers en Annemiek Steenbeek van Sociaal Werk De Kop zijn opgeleid tot consulent. Zij voeren de VoorzieningenWijzer uit in de gemeente Steenwijkerland.