De Wieden zoekt enthousiaste vrijwillige boswachters. ‘Er bloeit hier van alles en in het water spelen otters’

Een excursie in De Wieden.

Een excursie in De Wieden. Foto: Natuurmonumenten

Natuurmonumenten zoekt voor natuurgebied De Wieden vrijwillige boswachters die omwonenden, recreanten en toeristen willen rondleiden. Er is maar een vereiste: passie voor natuur.

Vrijwillige boswachters bepalen zelf wanneer ze zich inzetten. ‘Drie maanden lang elk weekend of een keer per maand voor een langere periode? Alles kan. Wij zorgen voor een vast contactpersoon, duidelijke informatie en bieden je trainingen om je kennis actueel te houden’, vertelt Bernadette Haverkort, beheerder van bezoekerscentrum De Wieden.

Meren- en moerasgebied

Natuurgebied De Wieden maakt deel uit van Nationaal Park Weerribben-Wieden, een enorm meren- en moerasgebied in de Kop van Overijssel. Bijna 11.000 hectare waterrijke natuur waar gevaren, gewandeld en gefietst kan worden.

Haverkort vertelt over het ontstaan van De Wieden. ‘Het landschap van De Wieden danken we aan onze voorouders. Zij wonnen hier vanaf de vijftiende eeuw turf, een kostbare brandstof. Het veengebied werd door de tijd heen langzaam afgegraven. Zo kreeg het water steeds meer ruimte. Er ontstonden zelfs grote meren (wieden), zoals de Belterwijde en Beulakerwijde, ook Belterwiede en Beulakerwiede genoemd.’

Rustiger vaarwater

Na de vervening raakte De Wieden volgens de beheerder van het bezoekerscentrum in rustiger vaarwater. ‘Het gebied werd gebruikt voor de teelt van riet, als hooiland en weidegrond. Platte boten met vee en rieten voeren af en aan. Te natte delen werden aan de natuur overgelaten. Zo ontstond een kleurrijk landschap waar we nu van kunnen genieten. Het barst er van de vogels, er bloeit van alles, in het water spelen otters en er zijn allerlei overgangen van nat naar droog, van open naar dicht, van kleinschaligheid naar weidsheid.’

Meer informatie is hier te vinden.