De eerste peuter4daagse van Oldemarkt zit er op. 'Het weer was goed, de sfeer was goed en er werd uit volle borst mee gezongen met alle liedjes'

De peuters liepen elke dag ongeveer een kilometer. Donderdagavond was de finale: de 3 kilometer lange optocht van het Marktplein naar Dalzicht.

De peuters liepen elke dag ongeveer een kilometer. Donderdagavond was de finale: de 3 kilometer lange optocht van het Marktplein naar Dalzicht. Foto: Aangeleverd

Voor het eerst was er in Oldemarkt een peuter4daagse. Peuters (2-4 jaar) wandelden 4 dagen elke ochtend 15 minuten.

Het idee kwam van Wesley Veenstra. Vanuit het Steenwijkerlands sport- en beweegakkoord is hij aanvoerder voor het thema ‘Jong leren bewegen 0-4 jaar’. „Een van onze speerpunten is kinderen van deze leeftijd motorisch vaardiger maken. Kinderen spelen steeds minder buiten en zo kwam ik bij het idee van de peuter4daagse.”

De peuter4daagse is een landelijk initiatief van de KNWB koninklijke Nederlandse wandelbond. Dit houdt in dat peuters van de leeftijd 2 tot 4 jaar 4 dagen achtereen minimaal 15 minuten gaan wandelen. Het laagdrempelige aan dit evenement is dat het een eigen bepaalde datum gepland kan worden. „Samen met Kindcentrum De Ark en de Kindervilla in Oldemarkt leek ons dit een prachtig initiatief om het samen buiten wandelen te stimuleren. Natuurlijk kan dit ideaal in dezelfde week als de ‘echte’ avondvierdaagse plaatsvinden, met als afsluiting de 3 km te wandelen op de slotavond van de avondvierdaagse.” Dat was de optocht vanaf het Markplein naar Dalzicht.

„Alle kinderen hebben een stempelkaart gekregen en iedere ochtend die ze mee hebben gelopen verdienden ze een sticker. Dit mag ook thuis met vader of moeder als ze niet in de gelegenheid zijn naar de opvanglocatie te komen.” Wesley heeft voor elke opvanglocatie de inschrijving gedaan, heeft peutermedailles besteld en heeft 3 verschillende routes gemaakt van ongeveer een kilometer. Beide opvanglocaties hebben ouders op de hoogte gebracht van de peuter4daagse. De eerste wandeling was maandagochtend.

Meezingen

„Samen met mijn collega José heeft 1 van ons iedere dag meegelopen met beide locaties om zo de sfeer te proeven van ouders/begeleiders en kinderen. Het weer was goed, de sfeer was goed en er werd uit volle borst mee gezongen met alle liedjes”, aldus Wesley Veenstra.

Na 3 dagen verschillende routes te hebben gelopen was het donderdagavond tijd om voor het echte werk te gaan: de 3 kilometer. Alle peuters hebben van mij een medaille gekregen. „De dag erna ben ik naar beide locaties gegaan, want ook kinderen die er niet bij waren op de avond kregen natuurlijk een medaille. Beide locaties waren erg positief en willen hier volgend jaar zeker weer mee doorgaan.”

Een aantal dorpen hebben al een peuter4daagse, maar nog niet iedereen weet van dit evenement. „Maar het doel is iedere opvanglocatie in Steenwijkerland te enthousiasmeren om in 2024 de peuter4daagse te lopen”, besluit Wesley Veensta.