De kogel is door de kerk: Corso’s op UNESCO-lijst Immaterieel Erfgoed

Corso is een begrip in Frederiksoord en omstreken. Hielke Roelevink
Ook de Gondelvaarten in Giethoorn en Belt-Schutsloot vallen onder de landelijke Corsokoepel en staan vanaf nu op deze lijst. En dus was donderdag de vreugde groot in de Kop van Overijssel. Ook in het gemeentehuis: „We zijn trots en blij! Geweldig wat deze vrijwilligers in korte tijd voor elkaar hebben gekregen”, reageren burgemeester Rob Bats en wethouder Trijn Jongman.
Traditie
De traditie van de corso’s en gondelvaarten ontstond begin vorige eeuw toen boeren met versierde wagens door het dorp of naar de stad reden. In Giethoorn gingen kinderen in het begin van de twintigste eeuw op de eerste schooldag verkleed, en met verlichte en versierde boten naar school. de eerste bescheiden versie van een gondelvaart.
Immaterieel erfgoed bestaat volgens UNESCO uit tradities, rituelen, gebruiken en ambachten die gemeenschappen een gevoel geven ”van identiteit en continuïteit” die zij willen ”doorgeven aan volgende generaties”.
Rijdend, stilstaand of varend
Nederland telt zo’n dertig bloemen- en fruitcorso’s. Het Bloemencorso van de Bollenstreek werd in november al toegevoegd aan de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat corso wordt sinds 1947 gehouden en is uitgegroeid tot een groot evenement waar jaarlijks ruim 1 miljoen mensen op afkomen. Ook het Fruitcorso van Tiel, een optocht van wagens versierd met fruit, groenten, noten en zaden, is sinds 2013 nationaal immaterieel erfgoed. Maar er zijn ook kleinere corso’s, die rijdend, stilstaand of zelfs varend worden gehouden.
De valkerij, het jagen met getrainde roofvogels, werd al in 2010 toegevoegd aan de UNESCO-lijst Immaterieel Erfgoed door andere landen. In navolging van landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, België, Frankrijk, Zuid-Korea en Spanje is de Nederlandse valkerij nu ook aangesloten bij deze lijst. In Nederland zijn ongeveer tweehonderd valkeniers, die zijn aangesloten bij drie landelijke verenigingen.
‘Gevoel van identiteit’
,,Met deze inschrijving onderstrepen we het belang van de corsocultuur en de valkerij”, zegt demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur). ,,Deze vorm en andere vormen van Immaterieel Erfgoed verbindt mensen en verleent hun een gevoel van identiteit.” De minister spreekt donderdagmiddag met vertegenwoordigers van de corsokoepel en het Nederlands Overleg Valkerij Organisaties ter ere van hun plaatsingen op de lijst.
Eerder werd in 2017 namens Nederland het ambacht van molenaar toegevoegd aan de immateriële erfgoedlijst.