De regenboogweek komt er weer aan: dit is er allemaal te doen in Steenwijkerland

De regenboogvlag op de Steenwijker Toren tijdens de vorige regenboogweek.

De regenboogvlag op de Steenwijker Toren tijdens de vorige regenboogweek. Foto: archief Wilbert Bijzitter

De jaarlijkse regenboogweek in Steenwijkerland is dit jaar van 8 tot en met 15 oktober. Het thema is ‘Laat van je horen!’. Hiermee nodigt Regenboog Steenwijkerland iedereen uit om van zichzelf te laten horen.

Het programma wordt afgetrapt op zaterdagmiddag, met een informatiemarkt in het centrum van Steenwijk. Naast Stichting Regenboog Steenwijkerland zijn ook COC Zwolle en Stichting Vizier aanwezig. Hier informeert de stichting over de activiteiten, waar ze voor staan en wat zij doen. De dag erna gaat de regenboogweek verder met een themamiddag over geloof in samenhang met LHBTIQ+. 

Maandag 10 oktober gaat er iets unieks gebeuren. De eerste regenboog-radio-uitzending ooit zal bij RTV SLOS te horen zijn. Hier komt het thema ‘Laat van je horen!’ letterlijk tot uitdrukking. Daarnaast wordt er een filmavond georganiseerd.

Vlag hijsen

Op dinsdag 11 oktober is het Coming-out Dag. Dit is de dag waarop internationaal aandacht wordt besteed aan de rechten en de positie van LHBTIQ+ personen, waarbij iemand openlijk voor zijn of haar seksuele geaardheid of genderidentiteit uitkomt. Het is ook een dag die in het teken staat van het bevorderen van sociale acceptatie, waarbij het thema ook weer van toepassing is. Op deze dag wordt de regenboogvlag gehesen door burgemeester Rob Bats. Ook zijn er toespraken door de voorzitter van Stichting Regenboog Steenwijkerland en wethouder Trijn Jongman. Hierna wordt het Zero Flags Project geopend dat de hele dag te zien is op de Markt in Steenwijk. Na het hijsen van de vlag vindt er ’s middags nog een regenboogquiz plaats in woonzorgcentrum Nijenstede in Steenwijk.

Vorig jaar werd de Regenboogweek groots afgetrapt met een 25-meter lange regenboogvlag die schitterde aan de Steenwijker Toren. Dit jaar is er gekozen voor 70 vlaggen, het Zero Flags Project. Met dit project wordt er aandacht gevraagd voor het feit dat er nog steeds 70 landen in de wereld zijn waar het strafbaar is om jezelf te zijn. Een kwart van de wereldpopulatie leeft in een land waar homoseksualiteit strafbaar is bij wet. In elf van deze landen staat er zelfs de doodstraf op. Het uiteindelijke doel van het project is dat er geen landen meer zullen zijn (zero flags), waar jezelf zijn strafbaar is.

Activiteiten gaan verder

De feestelijke activiteiten gaan verder bij Pand 17 in Vollenhove en dagcentrum De Slinger in Steenwijk. Hier wordt met een kom lettersoep gepraat over de letters van LHBTIQ+. Ook wordt er die dag een regenboogwandeling door Steenwijk gemaakt. Donderdag is er nog een regenboogquiz in samenwerking met ouderenvereniging Oldemarkt en De Landerijen. Verder is er vrijdag nog een jongerenavond in De Buze, waar ook de week op zaterdag wordt afgesloten met een knallend regenboogfeest, waarbij iedereen welkom is.

Stichting Regenboog Steenwijkerland

Stichting Regenboog Steenwijkerland komt op voor de belangen en positie van LHBTIQ+ inwoners en iedereen die zich met deze groep verbonden voelt. De stichting is een netwerk van en voor de LHBTIQ+ gemeenschap in Steenwijkerland.

De hele week is ook de foto-expositie ‘Queer’ te bekijken. Het gedetailleerde programma is hier te vinden.