Deelnemers staan in de rij voor Noorderkade Parade in Blokzijl op 23 juli: 'Iedereen heeft weer zoveel zin in iets leuks!'

De eerste editie van de Noorderkade parade in Blokzijl was een succes, daarom deze zomer een vervolg. Foto: archief Alette Holman

De Noorderkade Parade, die begin augustus vorig jaar voor het eerst werd georganiseerd in Blokzijl, krijgt een vervolg. De datum is al geprikt: zaterdag 23 juli. Initiatiefnemers Ellen Goulmy, Henriëtte ten Napel en Sabine Vegelien zijn al druk bezig met de organisatie en het loopt storm met de aanmeldingen van standhouders. „Iedereen is er zó aan toe om weer wat leuks te gaan doen!”, merkt Ellen Goulmy.

„We hebben zelfs een slogan: Shop de allermooiste zolderschatten, ontdek vintage pareltjes, verras je smaakpapillen, laat je verbazen door talent en dompel jezelf onder in de nostalgische sfeer van het schilderachtige havenstadje Blokzijl. Dat geeft de opzet van de parade goed weer.”

Er zijn nu al 20 kramen vastgelegd (de vorige editie waren dat 10 á 12), en er is zelfs al een reservelijst opgesteld met standhouders. „We moesten het vorig jaar heel bescheiden houden vanwege corona. Het moest echt een ‘doorlooplocatie’ zijn, waar mensen niet bleven hangen. Dit jaar willen we het wat grootser aanpakken”.

Ze gaan ervan uit dat er deze zomer een andere situatie is er weer van alles mogelijk is. „Vorig jaar konden we gebruik maken van de Havenkolk en de Noorderkade, en nu willen we er ook graag de Groenestraat bij betrekken”, vertelt Sabine. „Je moet het zien als een soort ‘Sunday market’ in Amsterdam, maar dan in het klein. Het is dus nadrukkelijk geen streekmarkt met worsten, klompen en riemen. We zetten in op creativiteit, cultuur, duurzaamheid, diversiteit en lekker eten! Niets is standaard, het moet echt een unieke parade worden met vertier voor jong en oud.” Ook muziek mag niet ontbreken, en kinderactiviteiten zoals schminken.

Koffie en wafels

Waren het vorig jaar voornamelijk kramen en een paar eettentjes, dit jaar worden daar nadrukkelijk theater en kinderactiviteiten aan toegevoegd. Een greep uit wat er al is vastgelegd aan deelnemers: Moni Barista (koffie) geserveerd vanuit een met fraaie oude Citroen; By Cat & Mill - wafels geserveerd uit een oude brandweerauto; Martjes Food met een rode caravan; Bloe-men, met (uiteraard) bloemen; Puur24 met Wijn en Pixiedust Warehouse (uit Bussum!)

Ook inwoners van Blokzijl haken aan met 2e hands schatten en kleding. „Er wordt zoveel kleding weggegooid, we vinden het belangrijk dat kleding een tweede leven krijgt, dus dit past heel goed in onze opzet.”

Blijvertje

Ze hebben nog veel leuke activiteiten op hun verlanglijstje staan, zoals een nostalgische draaimolen voor de kinderen. Hier hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan, dus ze zijn nog op zoek naar Blokzijliger ondernemers die hen willen sponsoren. „We verwachten wel dat dat goed komt, omdat we hiermee echt iets leuks voor Blokzijl doen, waar iedereen van kan genieten.” Als het aan de organisatoren ligt, is de Noorderkade Parade echt een blijvertje en dus een jaarlijks terugkerend evenement in Blokzijl.

Nieuws

menu