Boswachter Denny Kroeze jurylid NK Plassenstampen over perfecte plasstamp. 'Een goede aanloop en hoge spetters met wat modder erbij'

Denny Kroeze, derde van links, is een van de enthousiaste plassen stampende juryleden bij het NK. Foto Staatsbosbeheer

Denny Kroeze, boswachter in Overijssel-Noord met standplaats Rouveen, is voor het tweede achtereenvolgende jaar jurylid bij de derde editie van het NK Plassen Stampen 2022, georganiseerd door Staatsbosbeheer.

Kroeze is onderhand specialist op dit vooral onder kinderen populaire waterspel. Om zakenkundig te zijn heeft hij samen met collega-boswachters al heel wat plasstampen gemaakt. „Het is vooral kinderspel, maar iedereen tot 100 jaar kan er aan meedoen”, vertelt de boswachter. „Het is mooi om weer even kind te zijn. Het geeft zoveel plezier”, zegt hij uit ervaring.

Bommetje

Dat de plasstamper nat wordt staat buiten kijf. „Het is mij nog niet gelukt om droog te blijven bij een plasstamp.” Voor degenen die het jeugdig genot verleerd zijn, heeft Kroeze, die vooral in De Weerribben werkt, wel wat tips. „Voor een goede plasstamp moet je een flinke aanloop richting een plas nemen en dan in de plas springen. De mooiste stamp is als het water hoog opspat, het liefst met modder erbij.” Het is duidelijk het ‘bommetje’ moet gemaakt worden in een plas in de natuur.

„We dagen met dit kampioenschap graag uit om de natuur in te gaan. Het is nu de natte periode, er zijn heel veel plassen. Volop mogelijkheden dus om mee te doen.” De deelnemers moeten een filmpje maken van hun plasstamp en deze insturen naar Staatsbosbeheer. Boswachters uit alle windstreken van het land beoordelen de inzendingen.

Vorig jaar ging de winnaar bij de jongste kinderen met Kroeze op pad voor een excursie door De Weerribben. „Zijn ouders hadden het jongetje van 3 jaar gefilmd terwijl hij helemaal opging in zijn spel. Dat is ook belangrijk om winnaar te kunnen worden. Er moet veel enthousiasme en spelplezier uitgestraald worden.”

Enthousiasme

Natuurlijk wordt er ook originaliteit gevraagd bij de stamp- en springkunsten. Kroeze kijkt weer uit naar de spetterende inzendingen, die hij samen met vijf collega’s gaat beoordelen. Er wordt gestreden in vier categorieën: stampers jonger dan 4 jaar; stampers van 4 t/m 100 jaar; de groepssprong én er is een nieuwe categorie: de familiesprong. Per categorie wordt één winnaar bekendgemaakt. Elke winnaar krijgt een exclusieve privéexcursie in de natuur gegeven door een van onze boswachters.

Je doet automatisch mee als je je sprong deelt op Instagram of TikTok met de hashtag #NKPlassenStampen2022. Ook kan je filmpje gedeeld worden in het Facebook-evenement genaamd NK Plassen Stampen 2022 of kun je het mailen naar plassenstampen@staatsbosbeheer.nl. Alle informatie staat op: www.staatsbosbeheer.nl/nkplassenstampen

Nieuws

menu