Dick fietst in 11 uur tijd een ronde om Groningen en haalt geld op voor Beatrix Kinderziekenhuis

Driehonderd kilometer fietsen in elf uur tijd. Dick Pluim, voormalig inwoner van Wanneperveen, deed het zaterdag. Daarmee zamelde hij geld in voor het goede doel.

Dick Pluim (rechts) fietste zaterdag een ronde van 300 kilometer rondom Groningen.

Dick Pluim (rechts) fietste zaterdag een ronde van 300 kilometer rondom Groningen. Eigen foto

„Onder het motto ‘ik heb het nooit geprobeerd, dus ik denk dat ik het kan’ had ik een paar maanden geleden geopperd een rondje om de provincie Groningen te gaan fietsen”, aldus Pluim. Het idee groeide uit tot een daadwerkelijke rit, gekoppeld aan het goede doel. Maandagochtend stond de teller op ruim 200 euro.

Uit de wind

Zijn tocht leidde hem langs vele plaatsen in het noorden en zelfs een stukje door Duitsland. ,,Uiteindelijk ben ik gefinisht na ruim elf uur in het zadel. Met grote dank aan Gerrit Duits, want zonder hem had ik het voortijdig opgegeven”, complimenteert hij z’n teamgenoot. Ook heeft hij complimenten voor Peter Stokje, die hem de eerste honderd kilometer uit de wind heeft gehouden.

Hachelijke situatie

Onderweg ging niet alles goed, want geen lekke band onderweg is met wielrennen haast een utopie. Dat werd plakken, na 175 kilometer fietsen. Toch was er daarvoor een hachelijk moment. „Na vier uur fietsen en 123 kilometer op de teller en voorzichtig manoeuvrerend tussen alle schapen door op de dijk, ging het toch mis. Ik raakte een schaap en viel. Toen ik omkeek zag ik tot mijn grote verbazing dat Gerrit ook onderuit lag. Hij was zo geschrokken dat-ie iets te hard de voorrem aantrok waardoor hij over de kop vloog. De lichamelijke en materiële schade waren minimaal, alhoewel ik een pijnlijke bil had.”

Maandagochtend geeft hij aan dat de pijn er nog wel is, maar er is ook plaats voor nagenieten. Nooit eerder fietste hij zo ver.

Wandeling

Dick Pluim is werknemer bij het UMCG in Groningen en loopt, althans voor coronatijd, tijdens de lunchpauze regelmatig langs het Beatrix Kinderziekenhuis. „In de gelukkige omstandigheid dat wij er geen bezoek aan hebben hoeven te brengen.”

„Ziek zijn is nooit leuk, en als kind nog ingrijpender en ook voor de (nabije) omgeving. De Vrienden Beatrix Kinderziekenhuis probeert het bezoek te veraangenamen middels diverse projecten. Toen ik aangaf een rondje om de provincie te willen gaan fietsen werd er voor gesteld om een goed doel aan te koppelen.”