Dinsdag overleg met gemeente over dahliacorso Sint Jansklooster: ‘Het hele dorp gaat er vol voor’

Het bestuur van de Christelijke Oranje Vereniging (COV) in Sint Jansklooster heeft dinsdag een gesprek met de gemeente Steenwijkerland over het Dahliacorso op 20 en 21 augustus. „Vooralsnog gaan wij er vol voor, maar het moet allemaal wel haalbaar zijn”, zei vrijdagavond voorzitter Hoege Heetebrij bij de presentatie van de elf corsowagens op het manifestatieterrein.

Corso-liefhebbers die benieuwd zijn wat er 20 en 21 augustus te bewonderen valt in Sint Jansklooster, kwamen vrijdagavond naar de drive-in van de C.O.V. Op het evenemententerrein lieten elf corsogroepen zien wat ze dit jaar op het parcours willen zetten.

Corso-liefhebbers die benieuwd zijn wat er 20 en 21 augustus te bewonderen valt in Sint Jansklooster, kwamen vrijdagavond naar de drive-in van de C.O.V. Op het evenemententerrein lieten elf corsogroepen zien wat ze dit jaar op het parcours willen zetten. Foto: Wilbert Bijzitter

Het bestuur en een aantal vrijwilligers had kort voor de presentatie middels een drive in gezamenlijk de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge beluisterd waarin werd aangekondigd dat de coronamaatregelen zouden worden aangescherpt. „Wij gaan er nog steeds voor, natuurlijk wel binnen de gestelde normen”, reageerde Heetebrij optimistisch.

Handhaving

Als er al problemen opdoemen is het volgens de COV-voorzitter de handhaving tijdens het corso. Voor de 1100 vaste zitplaatsen op de tribunes verwacht hij geen problemen, maar met de controle op zitplekken in het dorp ligt dat volgens hem wat anders. De organisatie, in dit geval de Oranjevereniging, is voor de handhaving verantwoordelijk. Daarover zal morgen onder andere met de gemeente worden overlegd.

Uitdaging

„De organisatie van het corso wordt een hele uitdaging. Misschien presenteren wij vanavond wel iets wat er niet komt”, besefte hij bij de aanvang van de presentatie van de corsowagens door de wagenbouwers. Maar mocht er uiteindelijk een streep worden gezet door de optocht door het dorp, dan worden de wagens wel afgebouwd en zullen die worden tentoongesteld”, verzekerde Heetebrij.

Creatief corso

Hij vond het sowieso al een hele prestatie dat in een veel kortere periode het grootse en in Overijssel beeldbepalende evenement op poten is gezet. Normaal beginnen de voorbereidingen al in januari maar door de coronaperikelen was dat nu een paar maanden later. De organisatie echter kon en kan daarbij rekenen op de hulp van 2400 vrijwilligers, zijnde alle inwoners van het dorp. „We krijgen ook geen afgeschaald corso, maar een creatief corso. De wagens zijn kleiner dan in voorgaande edities en dat heeft onder andere te maken met de beschikbaarheid van het aantal dahliabloemen medio augustus.”

Meer dan 60 autobestuurders met passagiers

Traditiegetrouw worden de ontwerpen voor het corso al in mei onthuld in de feesttent. Nu die niet is opgebouwd besloot de organisatie een alternatief te organiseren. Dat werd de drive-in. Daarvoor kwamen vrijdagavond meer dan 60 autobestuurders met passagiers naar het manifestatieterrein te zien en te horen met welk ontwerp de wagenbouwers zich op 20 en 21 augustus gaan presenteren.

Inleidende videofilmpjes op een groot scherm

Met inleidende videofilmpjes op het grote scherm waren dat achtereenvolgens de groepen After Nero’s (met ‘Je nek uitsteken’), Alliance (met het Corsovirus), Deurgoan (met een rockact), Forza (met ‘Vlucht’), Fun Fun (met ‘Bewoond’), Chaos (met ‘Kikker’), Hebbes (met ‘Live the moment’), Kluitenberg (met ‘Tiki’), Olympia met ‘Simson’), PODB De Brekers (met ‘Vinyl’) en Symboliek (met ‘Jacht’).