Directeur Harold Viscaal van Nationaal Park Weerribben-Wieden neemt afscheid van deze 'droombaan'

Harold Viscaal met wethouder Bram Harmsma tijdens de lancering van het gebiedsmagazine en de Weerribben-Wieden App.

Harold Viscaal met wethouder Bram Harmsma tijdens de lancering van het gebiedsmagazine en de Weerribben-Wieden App. Foto: Nationaal Park Weerribben-Wieden

Na bijna 3,5 jaar neemt Harold Viscaal afscheid als directeur van Nationaal Park Weerribben-Wieden.

„De afgelopen jaren heeft ons samenwerkingsverband, met organisaties vanuit natuur, landbouw, toerisme, horeca, ambachten, riettelers, gemeente en inwoners, zich ontwikkeld van onzichtbaar gebiedsoverlegorgaan naar een ambitieuze aanjager van het landelijke gebied in de Kop van Overijssel. Met de kwaliteit van het wonderschone landschap en bijzondere erfgoed als fundament, hebben we met eigentijdse vormen van gebiedsmarketing, gebiedseducatie en gebiedsontwikkeling, extra waarde gecreëerd met en voor de regio. Vele projecten en evenementen met inwoners, ondernemers en vertegenwoordigers van kernen hebben de balans tussen en kwaliteit van ecologie, leefbaarheid en economie in ons park versterkt”, blikt Harold Viscaal terug.

Proeftuin


„Als een proeftuin voor Nederland hebben in ons park honderden HBO/WO-studenten met ons programmateam meegedacht over de complexe transitie-opgaven in het kwetsbare Natura2000 gebied. Natuur- en landbouworganisaties, inwoners en ondernemers en de gemeente werken inmiddels als gevolg van onze gebiedscoalitie nadrukkelijk integraal samen aan de onontbeerlijke inpassing van diverse ruimteclaims. Zoals duurzame landbouw, wonen, energietransitie, natuurontwikkeling, biodiversiteitsherstel, klimaatadaptatie en duurzaam toerisme”, vervolgt hij.

Toeristische kroonjuwelen


„Ons plattelandsgebied is prominent landelijk zichtbaar geworden met innovatieve gebiedsprocessen van onderop. Onze toeristische kroonjuwelen, waaronder authentieke vaardorpen, een heuse vestingstad, het vele veen, riet en water, de Zuiderzeestadjes en de prachtige randen langs de 4 provincies, staan nu als één geheel goed in de schijnwerpers. Een zeer boeiende landschapsbiografie en een aantrekkelijk gebiedsmagazine brengen binnenkort de ultieme schoonheid en waardevolle historie verder voor het voetlicht.”

Weemoed

Met enige weemoed neemt hij afscheid, maar nieuwe mogelijkheden lonken ook, zegt Harold Viscaal. „Vele gebiedsarrangementen verlopen nu voorspelbaar en succesvol. Daarom is het voor mij tijd voor een nieuw en uitdagend, blanco vel. Ik ga een droombaan verlaten voor een andere omgeving die om verandering vraagt.”

Wat hij precies gaat doen, maakt hij later bekend. „Het is nu nog te prematuur om het bekend te maken”, zegt Harold Viscaal desgevraagd.