Dit jaar geen TT Basse, maar wel een oogstfeest: 'Hopen ondanks domper op een fraaie dag'

Op 3 september racen weer fraai onderhouden motoren op de 26-ste editie van de TT Basse. Foto: Sieb van der Laan

Omdat binnen de huidige richtlijnen een TT Basse organiseren geen haalbare zaak bleek, is buurtvereniging Basse op zoek gegaan naar een alternatief. Het resultaat is een uitgeklede versie zonder klassieke demorace, maar wel met de dorsdemonstratie en show van agrarisch erfgoed. Dit alles vindt plaats op zaterdag 4 september.

Aangevuld met wat kramen en de oproep aan klassieke brommer- en snorfietseigenaren om met hun stalen ros naar Basse af te reizen en deze tentoon te stellen rondom het terras bij ’t Buurthuus, hoopt de buurtvereniging toch een leuke dag vertier aan te kunnen bieden van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Lanz Bulldog

In de ochtend wordt de Lanz Bulldog als eerste gestart om de vooroorlogse dorskast, via een band aan te drijven, en dan kan voor de dorsploeg de dag noeste arbeid beginnen. Hiermee is het oogstfeest dan begonnen. Op deze manier werd meer dan 35 jaar geleden in dezelfde opzet het dorsen al in het kader van een oogstfeest georganiseerd in Basse.

Destijds verzorgde vader Hein Kranendonk nog met zijn bekende snackwagen inclusief zitbank de catering. De snackwagen is dit jaar van Margreet van ‘FF eten’ uit Steenwijk, maar het is nog altijd dezelfde dorskast die de bult rogge verwerkt tot graan en stro. Naast de dorsdemonstratie is er een statische tentoonstelling van agrarisch erfgoed.

Nooit weggeweest

Naast de fraaie collectie van de familie Klaster brengen ook anderen hun klassieke werkpaard mee om te showen op het buurtterrein in Basse. Dit alles gebeurt onder de noemer van weleer ‘oogstfeest’, maar tijdens de TT Basse is de demonstratie van agrarisch erfgoed nooit weggeweest en altijd een zeer gewaardeerde aanvulling op het klassieke race evenement.

Naast de voorliefde voor agrarisch erfgoed is ook binnen de vrijwilligersgroep van de TT Basse de liefde voor de klassieke bromfiets verder gegroeid in de afgelopen jaren. Ze hebben toch iets met klassieke tweewielers en zoals zij deze regelmatig gebruiken voor een toertocht is het showen iets wat de trotse eigenaar graag doet.

Toch leuke dag

Hierom is er rondom het terras ruimte voor het tentoon stellen van de Zündapp, Kreidler, Sparta, Solex of andere fraaie klassieke brom- of snorfiets. Hierbij is iedereen met een eigen pronkstuk van harte welkom om aan te sluiten. „Op deze wijze hopen we als buurtvereniging ondanks de domper van het afgelasten van de TT er toch een fraaie nostalgische en gezellige dag van te maken.”

Nieuws

menu