Dit jaar geen opknapacties in een ontwikkelingsland, maar wel tuintjes onder handen nemen in Vollenhove: 'Meer connectie tussen buurtbewoners'

World Servants en Stichting Present Steenwijkerland hebben de handen ineen geslagen. Samen knappen zij een aantal tuintjes in Vollenhove op en soms moet er daarvoor een ‘jungle’ worden overwonnen. „Maar dat is het helemaal waard.”

Aan de De Cartouwe in Vollenhove worden deze week de nodige tuinen opgeknapt door vrijwilligers.

Aan de De Cartouwe in Vollenhove worden deze week de nodige tuinen opgeknapt door vrijwilligers. Foto: René Wiegmink

World Servants staat bekend om zijn verre reizen naar ontwikkelingslanden. Hier bouwt de organisatie vaak huizen en scholen, maar ook andere gebouwen worden opgetuigd.

Het doel is de toekomst van een dorp te veranderen, te zorgen voor meer samenwerking en het creëren van een gemeenschap. Hier zit de overlap met Stichting Present Steenwijkerland. De stichting wil namelijk ‘een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden’.

Ze wil dus ook zorgen voor meer samenwerking en meer gemeenschappelijke initiatieven. Door corona kon World Servants geen buitenlandse reizen maken en dus is de samenwerking hier in Nederland tot stand gekomen.

Tekst gaat verder onder de foto

Kennis maken met de buurtbewoners

Van tevoren is al kennis gemaakt met de buurtbewoners en gepolst waar de meeste vraag naar is. Zo konden de inwoners suggesties geven en hebben Stichting Present en World Servants later nog met een tentje in de straat gestaan. „Om toch een beetje connectie met de mensen te krijgen”, vertelt Jessica van Benthem, coördinator bij Stichting Present. Uiteindelijk is dus gekozen om de tuinen onder handen te nemen.

Nette tuinen

De groep heeft geluk met het weer, de regen valt net om Vollenhove heen. Tussen de wolken door schijnt de zon, het is een heerlijke dag om de tuintjes van de buurtbewoners onder handen te nemen.

Het is nu dinsdag en ook de rest van de week is de groep nog bezig in de straat. De tuintjes die al zijn gedaan zien er netjes uit en als er een foto wordt laten zien, is het verschil met voor en na nog beter te zien. Voor een van de tuintjes ligt een stapel stenen waar je ‘u’ tegen zegt. „Bijzonder dat al die stenen uit dat stukje tuin kwamen”, zegt vrijwilliger Cees lachend.

Hoger doel

Van Benthem vertelt over het hogere doel van deze actie. „Naast dat we wat willen doen voor deze mensen, willen we ook zorgen voor meer connectie tussen de buurtbewoners onderling. Dat buren elkaar ook gaan helpen en iemand bijvoorbeeld zijn kruiwagen uitleent aan de buren die er een nodig heeft. Zulke dingen.”

Tekst gaat verder onder de foto

En dat gebeurt ook al. Een appelboom verhuist bijvoorbeeld van woonadres. „Dat zijn leuke dingen”, zegt Jessica. De aanwezigheid van de vrijwilligers zorgt ook bij buurtbewoners waarvan de tuin niet wordt aangepakt voor actie. „De buurman aan de overkant is net ook maar begonnen aan zijn tuin.”

Hulp van meerdere kanten

De actie wordt gesteund door veel partijen, die allemaal een steentje, groot of klein, bijdragen. Wetland Wonen heeft de straat aangewezen waar de actie plaatsvindt en zorgt voor de materialen. De gemeente zorgt ervoor dat alle afval word weggehaald. Een aantal ander lokale bedrijven en de GKV kerk zorgen voor het eten.

Maar ook sommige buurtbewoners laten hun beste kookkunsten zien. „Het is echt bijzonder om te zien hoeveel moeite sommige bewoners doen om wat lekkers voor ons te maken en dat lukt ook hoor want het smaakt super”, zegt één van de vrijwilligers van World Servants.