Dodenherdenking in twaalf kernen in Steenwijkerland; leerlingen staan stil bij Stolpersteine

In Steenwijk houdt burgemeester Rob Bats een toespraak op de Markt. Dan volgt de stille tocht naar het monument bij villa Rams Woerthe. Archieffoto Wilbert Bijzitter
In 1992 legde Gunter Demnig een vierkant steentje van tien bij tien centimeter met een messing bovenkant voor het raadhuis in Keulen. Het was de aanzet van een wijdvertakt kunstwerk van meer dan 75.000 Stolpersteine die liggen tussen Noorwegen en Griekenland, tussen Spanje, Nederland en Oekraïne. In de gemeente Steenwijkerland liggen 61 Stolpersteine: 8 in Blokzijl, 1 in Eesveen en 52 in Steenwijk.
De Stichting Stolpersteine Steenwijk verzorgde het leggen van de stenen in Eesveen en Steenwijk voor de joodse plaatsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog slachtoffer werden van de nazi’s. In december 2016 werden de eerste Stolpersteine in Steenwijk gelegd. De laatste steen kwam in oktober 2021: het steentje voor Martha Culp, de muzieklerares/pianiste die aan de Noordersingel woonde.
„Nu er weer een oorlog woedt in Europa wordt de noodzaak om de oorlogsslachtoffers te herdenken extra gevoeld. We hebben de scholen, die struikelstenen hebben geadopteerd, benaderd. Op verschillende manieren werd gehoor gegeven aan die oproep”, zegt Harma Prinsen van Stichting Stolpersteine Steenwijk.
Op twee adressen in Steenwijk zullen op 4 mei om 16.00 uur vier kinderen stilstaan bij de door hun school geadopteerde Stolpersteine. Ze zullen bloemen neerleggen en er zal iets worden gezegd over de joodse Steenwijkers die niet naar hun woonplaats terugkeerden.
Ook is het voor iedereen mogelijk een wandeling langs de Stolpersteine te doen. Er zijn vier wandelingen .
Herdenking
’s Avonds is de traditionele herdenking in Steenwijk met een toespraak van burgemeester Rob Bats op de Markt (19.25 uur). Daarvoor (18.30 uur) is de uitvoering van Requiem van Fauré door het koor COV Steenwijk in de Kleine Kerk. Na de toespraak van de burgemeester houden leerlingen van SG Eekeringe en RSG Tromp Meesters een voordracht. Dan is de stille tocht naar het gedenkteken van joodse Steenwijkers aan de Vendelweg met kranslegging en naar het herdenkingsmonument voor villa Rams Woerthe. Na de 2 minuten stilte en het Wilhelmus zijn er kransleggingen. Na afloop is er koffie in villa Rams Woerthe.
Bij de voormalige Johan van den Korputkazerne is om 17.00 uur een korte herdenkingsbijeenkomst met een toespraak van wethouder Marcel Scheringa.
In Tuk zijn om 17.30 uur belangstellenden welkom in de raadskelder (dorpshuis Tuk). Er zijn toespraken van de voorzitter van Plaatselijk Belang Tuk en oud-raadslid Gerrit Vinke en een voordracht van een gedicht. Om 18.00 uur is bij het monument 2 minuten stilte.
In Kallenkote is om 18.00 uur een toespraak van burgemeester Rob Bats en om 18.05 uur 2 minuten stilte met aansluitend een krans- en bloemlegging op de begraafplaats.
Nieuw monument in Giethoorn
In Giethoorn is de dodenherdenking terug. Op de begraafplaats bij de PKN-kerk is een nieuw monument geplaatst. Om 19.05 uur is het vertrek van de stille tocht vanaf De Buuzepolle naar de begraafplaats. Na de kranslegging is er om 20.00 uur 2 minuten stilte. Na het Wilhelmus dragen kinderen van groep 8 van basisschool De Punter een gedicht voor en vertelt Femmie Woltman een verhaal over oorlogsslachtoffers. De herdenking wordt afgesloten et een bloemlegging tijdens defilé.
In Willemsoord is om 19.40 uur het vertrek van de stille tocht vanaf café De Steen naar begraafplaats Vredehof. Na 2 minuten stilte en het Wilhelmus zijn er kransleggingen, voordrachten van gedichten en een toespraak van raadslid Miriam Slomp-Dekkers. Daarna is er gelegenheid om koffie te drinken in café De Steen.
It Petgat
Bij Oldemarkt is de herdenking bij het voormalige joodse werkkamp ‘It Petgat’ aan de Nijksweg in Blesdijke. Om 19.30 uur is het vertrek vanaf De Ontmoeting (Marktplein 9, Oldemarkt). Om 19.50 uur is de toespraak door predikant van de Hervormde Gemeente Oldemarkt/Paasloo bij het monument. Om 20.00 uur is 2 minuten stilte met aansluiting de bloemlegging. Na de plechtigheid is er gelegenheid om koffie te drinken in De Ontmoeting.
In Steenwijkerwold is om 16.30 uur ontvangst in de Protestantse kerk, met toespraken van de voorzitter van Dorpsbelang, wethouder Tiny Bijl en Sjef Damhuis. Om 17.00 uur is het vertrek naar de begraafplaats, waar de kranslegging bij het monument is. Om 17.15 is 2 minuten stilte met vervolgens het Wilhelmus. Daarna is er gelegenheid om koffie te drinken in Hoogthij.
In Paasloo is om 19.30 uur ontvangst in gebouw Paesloe. Om 19.45 uur is er een korte herdenkingsbijeenkomst bij het oorlogsgraf van Klaas Muis, gevolgd door een toespraak. Na de 2 minuten stilte om 20.00 uur is er krans- en bloemlegging bij het oorlogsgraf.
In Blokzijl is om 19.40 uur het vertrek vanaf De Ploats naar de begraafplaats aan het Slingerpad. Er zijn een bloemlegging bij het gedenksteen van de joodse begraafplaats en kranslegging bij de graven van vliegeniers. Na 2 minuten stilte houdt wethouder Tiny Bijl een toespraak. Na afloop is er een korte bijeenkomst in De Ploats.
In Kuinre is om 19.00 uur een bijeenkomst in Nederlands Hervormde Kerk. Om 19.40 uur is het vertrek van de stille tocht vanaf het voormalige gemeentehuis (De Waag) naar de begraafplaats. Na 2 minuten stilte om 20.00 uur en het Wilhelmus is de krans- en bloemlegging. Raadslid Aletta Makken houdt een toespraak. Na afloop is er gelegenheid om koffie te drinken in dorpshuis De Botter.
Vollenhove
In Vollenhove is om 19.15 uur verzamelen op de parkeerplaats bij het monument in park Oldruitenborgh. Om 19.30 uur start de stille tocht langs de drie kerken vanaf de Bisschopstraat, Schapensteeg, Kerkstraat, Kerkplein, Haven naar begraafplaats De Voorst. Na de kransleggingen is om 20.00 uur 2 minuten stilte. Om 20.10 uur houdt wethouder Marcel Scherina een toespraak in de Grote Kerk. Na afloop is er gelegenheid om koffie te drinken.
In Wanneperveen is om 20.00 uur 2 minuten stilte. Na het Wilhelmus is er een toespraak van oud-raadslid Antje Doorenspleet. Daarna is er bloemlegging bij de oorlogsgraven van oud-burgemeester Roege en politieagent Jacob Petter op de begraafplaats aan de Veneweg, waarna de klokken worden geluid.