Doek valt voor Passagevrouwen Oldemarkt-Paasloo

Christelijke vrouwenbeweging Passage heeft zich na 53 jaar op. Foto: Trijntje de Jonge

Na 53 jaar heeft christelijke vrouwenbeweging Passage, afdeling Oldemarkt-Paasloo, besloten met haar activiteiten te stoppen. De gemiddelde leeftijd van de leden is in de loop der jaren toegenomen en de aanwas van nieuwe, jonge leden is gering waardoor Passage vergrijst. Vrijdag was de laatste bijeenkomst.

De gemiddelde leeftijd van de leden is in de loop der jaren toegenomen en de aanwas van nieuwe, jonge leden is gering waardoor Passage vergrijst. Er zijn nog vijfentwintig leden waarvan het grootste deel geen actieve rol meer heeft of kan spelen. Vacatures binnen het bestuur kunnen niet meer worden ingevuld.

In het voorjaar is tijdens een extra ledenvergadering besloten de vereniging aan het eind van het jaar op te heffen. Het is een hard gelag voor iedereen en zeker voor diegenen die al tientallen jaren lid zijn. Toch is er nog een klein lichtpuntje: de leeskring van Passage gaat ‘gewoon’ door.

In 1969 kwam er vanuit de Christelijke Boeren- en Tuinders Bond een verzoek om ook in Oldemarkt een zelfstandige vereniging voor plattelandsvrouwen op te richten. Doel van de Christelijke Plattelandsvrouwen Bond was de positie van de vrouw op het platteland en in het boerenbedrijf te verbeteren. Vele sprekers kwamen naar Oldemarkt om een lezing te houden over christelijk-maatschappelijke onderwerpen. Daarnaast organiseerde de vereniging veel uitjes waar de leden nu nog regelmatig over praten. Op vrijdag kwamen de leden tijdens voor het laatst samen tijdens een bijzondere bijeenkomst. Er werd onder meer gekeken naar een presentatie van oude foto’s, herinneringen opgehaald, bestuursleden werden bedankt en er werd genoten van een maaltijd.

Kaars uitgeblazen

Voorzitter Ankie Buijert overhandigde een kunstwerk aan drie leden van het eerste uur. Pietje van Eijck, Coba Winters en Lubbie Hetebrij kregen het eerste exemplaar van een kleurenhoutsnede van kunstenaar Harm Visserman. De houtsnede is een samenvoeging van de logo’s van de Chr. Plattelandsvrouwenbond en Passage. De vereniging in Oldemarkt-Paasloo is in 1969 gestart als C.P.B. en in 1999, na een landelijke fusie, Passage geworden. Aan het eind van de avond werd symbolisch de Passage-kaars uitgeblazen en werd een zegenbede toegezongen.

Nieuws

menu