Dorota uit Kuinre zamelt hulpgoederen in voor Oekraïense vluchtelingen: Het transport vertrekt dit weekend naar de Poolse grens

Dorota Szkamruk, met een deel van de verzamelde goederen, die dit weekend naar Polen gaan. Foto: Aangeleverd

De in Kuinre wonende Dorota Szkamruk is een inzamelingsactie gestart voor Oekraïners die naar Polen zijn gevlucht. Dorota komt uit Polen en dit weekend vertrekt het transport richting Zamość, waar de hulpgoederen worden verdeeld over verschillende locaties aan de grens.

De 28-jarige Dorota organiseert de inzameling samen met haar vriendin Magda Dziatkowicz uit Creil. Magda startte de actie en Dorota sloot zich aan. De actie is opgezet op facebook waar ze bijhoudt wat er nog nodig is. „Ik zie zwartheid, ik zie de kleine kinderen. Het is chaos aan de grens. Ik heb foto’s gekregen van mijn vroegere lerares die daar woont. Ik dacht: ik moet wat doen.” Ze heeft contact met de hulporganisatie in Zamość die haar hebben doorgegeven waar behoefte aan is. Magda heeft de oproep in het Pools geplaatst, en Dorota heeft met hulp van haar vriend Chris van de Vegt de oproep in het Nederlands geschreven.

Ze hebben samen een dochtertje, Mia van anderhalf jaar oud. Vooral de kinderen die op de vlucht zijn grijpen Dorota aan. „Ze lopen met koude voetjes naar de grens, soms wel 16 uur. Dat is zwaar voor die kleine voetjes. Ik stel me voor hoe dat met Mia zou zijn. De schoenen van de mensen zijn nat, de sokken zijn nat en ze hebben uren gelopen.” Dorota heeft contact met haar lerares. „Ze vertelde me dat er veel behoefte is aan warme sokken, voor de kinderen en voor volwassenen.“

De behoeften

Er is behoefte aan allerlei houdbare levensmiddelen zoals pasta, instant soep en voedsel in blik. Voor de kinderen is melkpoeder, sapjes en potjes met complete maaltijden nodig, net als luiers, vochtige doekjes. Ook toiletartikelen zoals zeep, tandpasta, tandenborstels, douchegel en maandverband staan op de lijst, maar ook toiletpapier, keukenrollen, wegwerpborden en bestek. Verder zijn voor de vluchtelingen kleding, warme sokken, dekens en thermosflessen hard nodig en medische hulpmiddelen zoals (rek)verband, driekante doeken en wondkompressen.

„Mijn lerares vertelde dat ze zondag 450 liter soep heeft gemaakt voor de vluchtelingen, 400 broodjes, en macaroni met saus. En bijna 550 thermosflessen met warme thee, dat is allemaal naar de grens gebracht. Daarom zijn wegwerpservies en bestek nodig.” Zelf gaat Dorota ook eten maken, maar dan voor de verkoop in haar foodtruck. Ze bakt zoete lekkernijen. „Ik verkoop vooral aan Poolse mensen, en nu wil ik de opbrengst doneren voor de transportkosten en aan de organisatie in Polen waar ik de spullen voor inzamel.”

Tot donderdagavond 20.00 uur kunnen de spullen bij Dorota worden gebracht. Ze gaat het dan samen met haar vriendin Magda sorteren en inpakken zodat het dit weekend naar Polen kan, naar de hulporganisatie in Zamość. Het adres in Kuinre waar de spullen worden verzameld is Vijverpark 91A.

Informatie over de actie is te vinden op facebookpagina van Dorota Szkamruk.

Nieuws

Meest gelezen

menu