Douwe en Bets Houtsma nemen afscheid van bakkerij: Zoon Pieter zet traditie voort

Bets Houtsma met zoon Pieter achter de toonbank van de bakkerij. Sieb van der Laan

Na bijna 50 jaar in hun bakkerij aan de Kerkstraat te hebben gewerkt namen Bets en Douwe Houtsma zaterdag afscheid van de zaak. Drie jaar geleden ging die al over naar hun zoon Pieter, maar door corona en de ziekte van Douwe werd het afscheid van de bakkerij en de klanten steeds uitgesteld. Nu is het tijd.

Douwe en Bets namen bakkerij Houtsma over van de vader van Douwe, die vrij jong overleed. Die kwam uit Friesland en werkte eerst als bakkersknecht bij bakkerij Kwast in Vollenhove maar begon later zijn eigen bakkerij. De bakkerij was vroeger een boerderij met een klein winkeltje. Daar is de oven gebouwd, de basis van bakkerij Houtsma. Daar heeft de familie sindsdien de bakkerij gehad. Bets was eigenlijk al langere tijd uit de winkel, maar Douwe deed nog wel bezorgingen en hielp mee met allerlei klussen in de bakkerij. Door zijn ziekte moest hij daar mee stoppen.

Emotioneel afscheid

Het echtpaar woont boven de bakkerij, maar Douwe (74) zaterdag niet naar beneden gekomen om afscheid te nemen van zijn winkel en de klanten. „Hij heeft boven uit het raam gekeken”, vertelt Pieter, „het is teveel.” Ook Bets (70) schoot regelmatig vol. „Ik kan er niet over vertellen”, zegt ze achter in de bakkerij terwijl ze een mooi ingepakte fles wegbrengt, die een klant haar heeft gegeven. „Het was altijd leuk met de klanten, je kent elkaar”, vertelt ze. De bakkerij laat het echtpaar nu los. „Aan alles komt een eind. Mijn man kan zich er niet zo makkelijk bij neerleggen als ik, maar het is klaar. Pieter en Suzan doen het op hun eigen manier.”

Nieuwe plannen

Tot voor drie jaar terug werd de bakkerij van Douwe en Bets samen gedaan met hun zoon Gerard. In die tijd hadden Pieter en Suzan allebei een baan, maar maakten de overstap naar de bakkerij. Zij maakten plannen om de bakkerij te moderniseren, met broodjes en koffie. Door corona liepen de plannen vertraging op, maar nu is Pieter achter de schermen al druk bezig met de verbouwing. Als alles goed gaat is die in juni klaar, maar het is de vraag of vader Douwe daar nog bij is.

Nieuws

menu