Drie Eentjes: 111 planten beschreven aan de hand van legendes en verhalen

Piet Zuijderwijk overhandigt het eerste exemplaar van Drie Eentjes aan de familie Mur, bij het huis Drie Eentjes, aan de Kalenbergergracht.

Piet Zuijderwijk overhandigt het eerste exemplaar van Drie Eentjes aan de familie Mur, bij het huis Drie Eentjes, aan de Kalenbergergracht. Foto: Aangeleverde foto

In het onlangs verschenen boekje Drie Eentjes beschrijft Piet Zuijderwijk uit Oldemarkt 111 planten die in Nationaal Park Weerribben-Wieden voorkomen. Hij doet dat aan de hand van legendes en verhalen, over het culinair of medicinaal gebruik en de verklaring van de naam.

Piet Zuijderwijk is vrijwilliger en natuurgids bij Staatsbosbeheer. Hij verzamelde de informatie over de planten uit de Weerribben-Wieden die was bedoeld voor zijn collega-natuurgidsen. Die gebruiken de anekdotes over de planten tijdens excursies. Wat bleek is dat ook de bezoekers van het Nationaal Park de informatie wilden hebben. In het boekje staan niet alleen de verhalen maar ook prachtige foto’s, gemaakt door verschillende fotografen uit de regio zoals Susan Oosterlaar, Philip Friskorn, Jaap Lameris, Peter Lijnkamp en Ciske Zuijderwijk.

Presentatie Drie Eentjes bij Drie Eentjes

Het eerste exemplaar van het bijzonder plantenboekje is donderdag overhandigd aan de familie Mur, wonend aan de Kalenbergergracht. De titel van het boekje, Drie Eentjes, is een knipoog naar het huis van de familie Mur, dat dezelfde naam heeft en halverwege de excursieroute ligt.

Het boekje Drie Eentjes is vanaf het Buitencentrum per boot naar het huis Drie Eentjes gebracht. In het bijzijn van boswachters, natuurgidsen en schippers overhandigde Piet Zuijderwijk het boekje aan de familie Mur.

De uitgave van het boekje De Drie Eentjes is mogelijk gemaakt door Staatsbosbeheer en is te koop in het Buitencentrum Weerribben aan de Hoogeweg in Ossenzijl.