Drie dagen lang een ode aan gezondheid. Paasloo pakt uit met de Healthy Days: 'Hiermee voegen we alles samen'

Paasloo mag best wat meer uit de schaduw treden, vinden ze in Paasloo en omgeving. En dus wordt er in september – mits de benodigde vergunningen worden verleend – een driedaags festival georganiseerd: de Healthy Days. „Dit is prachtige promotie voor dit gebied.”

Bij de aftrap van het event in juni: organisatoren Pieter Bouma, Theo Versteeg, Rennie Veenstra, Wilco Verschuren, Jan Smit en de wethouder Bram Harmsma.

Bij de aftrap van het event in juni: organisatoren Pieter Bouma, Theo Versteeg, Rennie Veenstra, Wilco Verschuren, Jan Smit en de wethouder Bram Harmsma. Foto: René Wiegmink

Vrijdag werd door de organisatie een gelikt bidbook overhandigd aan wethouder Bram Harmsma. „Het is zaak dat we zo snel mogelijk groen licht krijgen”, vertelt organisator Wilco Verschuren over het event, dat jaarlijks moet worden gehouden.

Ode aan gezondheid

Wat doe je als je alles eigenlijk al in huis hebt? Juist, je gaat kansen benutten. In Paasloo stond in de afgelopen jaren de Waterreijk Wandel 3daagse op de kalender. Dat evenement gaat vanaf september op in een nieuw initiatief: de Healthy Days, met Klimbos Avontuurlijk Paasloo als centraal punt. Er wordt op die dagen, zo leert het bidbook, een ode gebracht aan gezondheid.

Op 24, 25 en 26 september vindt in en rondom (ook de regio wordt betrokken) het terrein van het klimbos een combinatie van sporten, bewegen en gezond eten plaats. Drie dagen lang kunnen bezoekers kennis maken met diverse sporten, sportverenigingen en lifestyleberoepen. Wethouder Harmsma sluit niet uit dat het event een aftrap wordt van een in het leven te roepen strippenkaart, waarmee mensen proeflessen kunnen volgen bij clubs. Vreemd is het dan ook niet dat basisscholen, middelbare scholen en ook ouderen volop worden betrokken bij het evenement.

Veel faciliteiten

Er zijn lezingen over gezond leven en er komt een lifestylemarkt. „En hier op het grote veld een foodcourt”, wijst Verschuren. Bij de drie gezonde dagen worden lokale en regionale sport- en lifestyle-ondernemers betrokken. „Bezoekers kunnen hier wandelen, fietsen, bewegen in de prachtige omgeving. En vooral sporten. Bovendien er is aandacht voor cultuur. Alles zit erbij.”

De faciliteiten zijn er allemaal, benadrukt de organisatie. De omgeving is berekend op toerisme en activiteiten, campings staan vol. Er is een zwembad, een zwemplas. Een klimbos. Wandel- en fietsroutes zijn er voor de wandel- en fietsdriedaagse. „Dit event is één grote samenvoeging van wat we hier hebben”, zegt Verschuren.

Groot is er in ieder geval gedacht. „En dat is leuk. Zo hebben we ons bestuur ook samengesteld. Een aantal leden denkt heel groot, een aantal zorgt ervoor dat het behapbaar blijft. De plannen zijn groot, het moet dan ook wel kunnen. En dit plan kan, mits we de vergunningen krijgen.”

Gerekend wordt op duizenden bezoekers per dag. Die kunnen per activiteit (online) een ticket bestellen. „Normaal betaal je een x-bedrag voor een heel weekend, nu kun je per activiteit online een ticket bestellen”, vertelt Verschuren. „Zo kunnen we zien hoe druk bepaalde activiteiten zijn. En mensen kunnen hun dag zelf samenstellen.”

Gemeente enthousiast

Wethouder Harmsma is enthousiast over het plan. „We hopen dan ook op veel bezoekers”, vertelt hij. „Het moet nog wel worden afgestemd in de veiligheidsregio. We zien dit echt zitten. Er conflicteert weinig met andere evenementen.” Verschuren glimlacht: „De timing is precies goed.” De organisator heeft zelf goede hoop. ,,Woodstock heeft een vergunning, net als theater Tolhekke.”

Harmsma geeft aan graag mee te denken. „We willen dit ook graag. Binnen enkele weken is er meer duidelijkheid over de vergunning. Het is mooi dat deze kant van de gemeente wat reuring krijgt. Er zit veel potentie in dit plan.”