Drogisterij Martine bestaat twintig jaar: ‘Mensen komen graag eerst bij ons langs voor advies’

Martine Knoeff heeft deze week acties in het kader van het 20-jarig bestaan. Foto: Wilbert Bijzitter

Martine Knoeff startte twintig jaar geleden met haar eigen winkel, Drogisterij Martine. Een langgekoesterde wens om eindelijk zelf baas te zijn ging in vervulling en ze heeft er nog geen dag spijt van gehad.

Wat springt er voor Martine het meest uit in de afgelopen twintig jaar? Klanten komen met steeds specifiekere vragen en dat maakt het werk steeds uitdagender. „Ik merk dat wij steeds meer een adviserende taak krijgen. Mensen zijn nu veel beter ingelicht en komen met hele andere vragen, specifiekere vragen.” De adviserende rol past Martine en haar werknemers heel goed, het geeft namelijk voldoening aan hun werk. „Het leukste is natuurlijk dat mensen terugkomen en zeggen dat het echt heeft geholpen. Ja, dat geeft wel de voldoening aan je werk.”

Eigen baas

Martine is ooit begonnen bij de Trekpleister in Emmeloord en is daar omhoog geklommen tot filiaalmanager. Een leuke tijd, maar eigen baas zijn was het doel. „De vrijheid, zelf beslissingen kunnen nemen, niet iemand die zegt wat je moet doen, het leren van je eigen fouten, zelf nadenken. Ja, dat is zo mooi aan eigen baas zijn.” Daarom past het ondernemen haar ook zo goed. “Ja, ik ben een echte onderneemster. Ik ben constant aan het zoeken naar verbeterpunten. Het leuke is ook om te zien dat iets loopt en dat je ergens een goede keuze in gemaakt hebt.”

Drogisterij een droom?

Drogisterij Martine begon in een pand in de Kerkstraat. Het was een pand dat Martine al langer op het oog had en waar ze graag haar eigen winkel in wilde beginnen. Toen het pand te koop kwam was het allemaal snel rond. Martine is er toen haar eigen drogisterij in begonnen. Toch een opvallende keuze, want je eigen drogisterij zal niet voor iedereen een absolute droom zijn: een kledingwinkel ligt meer voor de hand. „Toen ik bij de Trekpleister kwam was het meteen heel actief werk en je moest heel veel initiatief nemen. Ze vroegen mij al vrij snel of ik assistent-bedrijfsleider wilde worden. Dat leek mij wel wat, dus heb ik die opleiding gedaan. Later vroegen ze of ik de drogisterijopleiding wilde doen. Nou, helemaal leuk dacht ik.” Martine is dus eigenlijk het drogisterijleven ingerold en het beviel haar maar al te goed. Haar eigen winkel werd op die manier ook zonder veel na denken een drogisterij.

Winkelcentrum Vollenhove

De drogisterij zit nu alweer zeven jaar in het winkelcentrum van Vollenhove. En dat is best bijzonder, een winkelcentrum in een kleine plaats als Vollenhove, met ook nog eens een vrij compleet winkelaanbod. „Zeker, je ziet dit echt niet in veel kleine kernen. Het is echt prachtig om er tussen te zitten.” Dat de winkels meer gecentreerd zijn is natuurlijk voordelig. “Mensen die naar de slager gaan komen dan ook even bij ons langs. Je loopt toch sneller naar binnen dan vroeger, want toen moest je echt speciaal naar ons toe.

‘Een dokter light’

Het hebben van een drogisterij vind Martine erg belangrijk, je bent namelijk een beetje een ‘dokter light’. „Mensen willen vaak niet direct naar een huisarts, maar eerst bij ons langskomen voor advies. Natuurlijk niet voor de erge klachten, maar voor kleine dingetjes waarover ze twijfelen. Ze vinden het dan niet erg genoeg om naar een huisarts te gaan, maar ze willen er wel wat mee. De drogisterij kan zo in het gat springen tussen naar een huisarts gaan en niks doen.”

Nieuws

menu