Gratis E-bikes uitproberen tijdens de herfstvakantie in Oldemarkt, Blokzijl, Steenwijk en Giethoorn

Het station in Steenwijk is een van de vier opstapplaatsen. Foto: Wilbert Bijzitter

Hoe kun je een elektrische deelfiets huren? Wat kost dat, en hoe werkt de bijbehorende app? Om antwoord te geven op deze (en andere) vragen, wordt in de herfstvakantie een demonstratiedag gehouden. Op de vier ‘hub-plekken’ in Steenwijkerland (Oldemarkt, Blokzijl, Steenwijk en Giethoorn) kan iedereen op zaterdag 22 oktober van 10.00 tot 15.00 uur de elektrische deelfietsen gratis uitproberen.

Het project deelmobiliteit in de gemeente Steenwijkerland is begin augustus officieel van start gegaan. De e-bikes worden goed gebruikt, zo blijkt uit de eerste resultaten.

Om duidelijk te maken hoe de fietsen gebruikt kunnen worden, kunnen belangstellenden vanaf het Stationsplein in Steenwijk, bij het Kulturhus in Giethoorn, bij MFC Dalzicht (Frieseweg 39 in Oldemarkt) en bij SV Blokzijl (Kanaalweg, Blokzijl) deze dag de fietsen gratis uitproberen. Op deze locaties zijn namelijk zogeheten hubs met deelmobiliteit (opstapplaatsen) ingericht met in totaal veertig fietsen. Afhankelijk van de vraag kunnen hier ook deelscooters en deelauto’s aan toegevoegd worden. Een speciaal te downloaden app wijst de gebruiker hoe het huren van de e-bike in zijn werk gaat.

Er is een speciale actie verbonden aan de demonstratiedag: acht personen maken kans op een tegoed van 25,- euro.

De fietsen kunnen onderweg niet zomaar ergens achtergelaten worden; je kunt ze alleen achterlaten bij een ‘hub’. „Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om daarna een bus of een boot te pakken naar een andere plaats, en daar weer een andere e-bike te nemen”, zegt Frans Hamstra, betrokken bij het project deelmobiliteit. Betalen gebeurt per kwartier. De NoordWestGroep ontfermt zich over beheer, onderhoud en reparaties van de e-bikes.

Ondernemers kunnen aanhaken

De gemeente Steenwijkerland is in gesprek met verschillende ondernemers om meer hubs met deelmobiliteit te realiseren. Hoe meer hubs hoe beter. Dit vergroot de aantrekkingskracht voor de gebruikers. Voor ondernemers die willen aanhaken is subsidie beschikbaar. Met de subsidie deelmobiliteit kunnen ondernemers uit de vrijetijdseconomie een bijdrage krijgen van tussen 5.000 en 15.000 euro voor de aanschaf van e-bikes en voor het aansluiten bij het boekingsplatform, de Weerribben-Wieden app.

Frans Hamstra: „Het aanbieden van een deel e-bike kan aantrekkelijk zijn voor horecapersoneel: je zou als ondernemer een deelfiets-abonnement kunnen aanbieden, zodat hij of zij makkelijk vanaf het station naar de horecagelegenheid kan komen.”

In samenwerking met Regio Deal Zwolle is Steenwijkerland de eerste Nederlandse gemeente die een deelmobiliteitsproject start in een nationaal park.

Voor meer informatie: visitweerribbenwieden.com/deelfiets ; info@steenwijkerland.nl

Tweede ‘smart mobility’ regeling

Sinds kort is er een tweede ‘smart mobility’ regeling voor ondernemers. Deze door het college van B&W vastgestelde regeling voorziet in een forse subsidie tot 75 procent voor ondernemers in de toeristische sector. Het gaat dan specifiek om ‘slimme mobiliteit’ investeringen zoals elektrische fietsen. De subsidieregeling is inmiddels opengesteld. Op de website van gemeente Steenwijkerland kan deze subsidie aangevraagd worden: www.steenwijkerland.nl/Inwoners/Subsidies/Ondernemen/Subsidie_voor_elektrische_deelfietsen

Nieuws

menu