E-waste Race is van start gegaan: scholieren gaan elektronisch afval inzamelen

De start van de E-waste Race op De Lisdodde. Wethouder Marcel Scheringa had zijn oude tosti-ijzer meegenomen.

De start van de E-waste Race op De Lisdodde. Wethouder Marcel Scheringa had zijn oude tosti-ijzer meegenomen. Foto: Wilbert Bijzitter

Stichting OPEN houdt in samenwerking met gemeenten Steenwijkerland, Hattem en Staphorst de E-waste Race. Dit is een educatief project waarbij scholen de strijd aangaan met elektronisch afval en combineert bewustwording over circulariteit met een fysieke inzamelactie.

Op deze manier leren kinderen en hun omgeving over het inzamelen van elektronisch afval. De insteek van de E-waste Race is het inzamelen van e-waste leuk, leerzaam en gemakkelijk te maken. De aftrap was woensdagmiddag met wethouder Marcel Scheringa, samen met leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Lisdodde in Wanneperveen. Scheringa had zijn oude tosti-ijzer meegenomen. „Die is net zo oud als ons huwelijk. Alleen ons huwelijk wordt veel ouder. Het tosti-ijzer is kapot!”

De E-waste Race

Tien basisscholen uit de gemeenten Steenwijkerland, Hattem en Staphorst gaan vier weken lang de strijd aan met oude en kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd). Daar draait de E-waste Race om. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstofschaarste, hergebruik en recyclen. Na een gastles gegeven door gedreven experts zijn de scholieren klaar om ook daadwerkelijk hun steentje bij te gaan dragen aan het circulair maken van Nederland. Dit door in de hierop volgende weken zoveel mogelijke oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen of te laten repareren bij een lokaal Repair Café. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Hierbij mogen geen losse batterijen of accu’s ingeleverd worden. Leerlingen komen de spullen dan aan huis ophalen.

Een betere wereld begint op zolder

Er valt nog een wereld te winnen op het gebied van e-waste inzameling. De helft van het Nederlandse e-waste wordt niet ingezameld. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder of in een gangkast. En dat is zonde, want er zitten waardevolle en herbruikbare materialen in ons e-waste die een tweede leven verdienen. Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. Daarom is het zo belangrijk dat de E-waste Race bewustzijn creëert over het belang van recycling en hergebruik bij kinderen en hun omgeving.

De E-waste Race duurt tot 15 juni 2023.