Een alternatief corso in Sint Jansklooster. Dat is wennen voor bouwgroep Fun Fun: 'Nu gaat het meer om de gezelligheid'

Het corso van Sint Jansklooster gaat na afwezigheid van één jaar weer door. Het eerste plan om er een rijdend corso van te maken kon niet doorgaan, een alternatief bleek wel mogelijk. Langs een route, die met een auto of fiets gedaan kan worden, staan mozaïeken en corsowagens.

Corsogroep Fun Fun is aan het opbouwen in de tent. Jeffrey Rook schildert een en ander bij.

Corsogroep Fun Fun is aan het opbouwen in de tent. Jeffrey Rook schildert een en ander bij. Foto: René Wiegmink


Elf van de twaalf corsogroepen hebben, hoewel kleiner, toch een wagen op poten gezet. Eén van de elf deelnemende corsogroepen is Fun Fun.

Georganiseerde bende

De grote witte tent is niet te missen, veel corsogroepen maken gebruik van dergelijke tenten. Ze vallen op en horen in de maanden juni, juli en augustus bij het landschap van Sint Jansklooster. Zodra je de tent binnenstapt, komt het typische corsogevoel direct tegemoet. De geur van verf, de piratenhits die uit de radio komen, hier en daar mensen die iets voor de wagen aan het doen zijn, overal ligt wel iets. De wagen in de foam, kortom een georganiseerde bende.

Jeffrey Rook is één van de bouwers van Fun Fun. Corso betekent veel voor hem. „Ik weet niet wat ik anders zou moeten doen, ik zou me dood vervelen”, vertelt hij. Het is een gevoel dat wel meer corsobouwers hebben. Daarom zijn ze in Sint Jansklooster ook zo blij dat er dit jaar iets kan worden gedaan. „Maar het is niet het corso waaraan je gewend bent. De wagens zijn gewoon een stuk kleiner, maar twee jaar niks is ook niet goed.” Het vuurtje moet wel een beetje aangewakkerd blijven vindt Jeffrey. „Anders heb je de kans dat je mensen kwijtraakt.”

Coronamaatregelen

Tijdens de bouw van de wagens en het corso zelf moet er wel worden gedacht aan de coronaregels. „Om bij ons de bouwtent in te mogen moet je, of gevaccineerd zijn, of een zelftest hebben gedaan. Je krijgt ook een bandje van Fun Fun. Woensdag en Donderdag hebben wij ook iemand bij het hek staan. Als we dit niet doen dan heb je de kans dat het gewoon veel te druk wordt. In de tent proberen wij natuurlijk ook gewoon de anderhalve meter aan te houden.”

Gekleurde bloemen

Fun Fun bouwt voor het alternatieve corso een wagen, genaamd ‘Bewoond’. Vier schelpen waarvan je denkt dat ze leeg zijn, maar niks is minder waar. De schelpen zitten nog vol leven. Corsogroep Fun Fun is meestal een groep die het zichzelf niet makkelijk maakt en ook dit jaar is er iets bijzonders bedacht. „De dahlia (de gebruikte bloemsoort) heb je niet in alle kleuren. Dit jaar gebruiken wij bijvoorbeeld bruin en groen, maar die dahlia’s bestaan eigenlijk niet.” Fun Fun maakt ze daarom zelf.

In een aparte tent staan twee tafels met allemaal plastic bekertjes. In die bekertjes staan meerdere dahlia’s waarvan de steel nog aan de bloem vastzit. Normaal wordt alleen de kop van de dahlia geplukt, maar voor dit project moet dat anders. „We gebruiken bloemverf. De witte dahlia neemt de kleur op en gebruikt dat om zelf ook die kleur te krijgen”, vertelt Jeffrey. Beide kleuren hebben een andere duurtijd voordat de kleur is overgenomen. „De bloem in de groene verf doet er ongeveer een uurtje over en de bloem in de bruine verf ongeveer twaalf uur.”

Geen wedstrijdgevoel

Het corso is ook dit jaar gewoon een wedstrijd, maar bij Jeffrey leeft dat totaal niet. „Nee, het gaat nu meer om de gezelligheid en dat je weer even met corso bezig bent. De winst of een mooie prijs maakt weinig uit. Normaal heb je veel meer spanning of stress, dat is dit jaar ook een stuk minder.” Desondanks is iedereen in Sint Jansklooster het er wel over eens dat het mooi is dat er weer een corso is.