Een goed initiatief en daar hulp bij nodig? Provincie Overijssel heeft vier initiatievencoaches

Een buurtinitiatief, zoals de aankleding van de Bolwerktuin in de Steenwijker wijk Woldmeenthe vorig jaar, kan rekenen op hulp van de provincie. Archieffoto: Sieb van der Laan

Regionale initiatieven in Overijssel krijgen een duwtje in de rug van een initiatievencoach. Zij stimuleren en helpen inwoners die initiatief willen nemen voor een fijne buurt en een aantrekkelijke leefomgeving.

“Het gaat daarbij om ideeën die te maken hebben met gezondheid, vitaliteit, buurthuizen, maatschappelijke initiatieven, vrijwilligers of een inclusieve samenleving”, vertelt Rienke Vedders-Dekker. Zij is initiatievencoach in de regio Noordwest Overijssel.


Frisse start met nieuwe naam

De afgelopen jaren waren er al vijf zogeheten 4D-makelaars actief in Overijssel. Zij hielpen zo’n 775 initiatiefnemers in Overijssel. Die 4D-makelaars zijn sinds dit jaar van het team sociale kwaliteit van de provincie. Dat was het moment om een frisse start te maken en de naam te veranderen. Gedeputeerde Roy de Witte: „De naam initiatievencoach drukt meer uit wat de provincie Overijssel wil stimuleren: initiatieven van inwoners. Er zijn de afgelopen jaren zulke mooie dingen ontstaan! Neem de speeltuin in Hasselt. Daar is met een bijdrage van de provincie en inzet van de 4D-makelaars én de gemeenschap een geweldige waterspeelplek gekomen. Of het Mountainbike Netwerk Salland. Daar is een mountainbikeroute door stedelijk gebied aangelegd. En dat blijkt uniek te zijn in Europa. Zoiets verzin je niet achter je bureau, maar wordt bedacht in de samenleving. En daar gaan we, onder een nieuwe naam, enthousiast mee verder”, aldus Roy de Witte, gedeputeerde van Overijssel. De aanpak én de doelen blijven hetzelfde.


Eerste hulp bij initiatieven

„Inwoners bedenken samen de mooiste initiatieven om hun omgeving mooier te maken. Want inwoners weten zelf het beste hoe zij hun omgeving aantrekkelijk willen houden of maken. In vier regio’s in Overijssel geven onze coaches bewonersinitiatieven ondersteuning met informatie, nuttige contacten en hulp bij het vinden van subsidies en fondsen”, zegt de gedeputeerde.

Wie ideeën heeft die te maken hebben met gezondheid, vitaliteit, buurthuizen, maatschappelijke initiatieven, vrijwilligers of een inclusieve samenleving, maar niet precies weet hoe dat aangepakt kan worden, kan contact opnemen met Rienke Vedders-Dekker . Zij is initiatievencoach in Noordwest Overijssel. Meer informatie staat ook op www.overijssel.nl/initiatieven

Nieuws

menu