Eerste renteloze sociale duurzaamheidslening Steenwijkerland: ‘Onze kans op wonen zonder kopzorgen’

Marcel ten Veen uit Sint Jansklooster te midden van de wethouders Trijn Jongman (links) en Tiny Bijl. Hij is één van de eerste inwoners in Steenwijkerland die naar volle tevredenheid gebruik maakte van de sociale duurzaamheidslening. Foto: Wilbert Bijzitter

Weer comfortabel leven in een wind- en waterdichte woning, eigen zonnepanelen op het dak die al direct rendement opleveren en geen financiële kopzorgen meer. Marcel ten Veen (48) uit Sint Jansklooster is één van de eerste inwoners in Steenwijkerland die naar volle tevredenheid gebruik maakte van de sociale duurzaamheidslening.

Een exclusieve regeling van deze gemeente om je huis te verduurzamen en tegelijk te besparen op de maandlasten. „Dit was onze kans om hier te kunnen blijven wonen”, zegt Marcel ten Veen

Hij is arbeidsongeschikt en daarom noodgedwongen aan huis gekluisterd met een WIA-uitkering. Hij kan maandelijks maar met grote moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Marcel ten Veen schetst een zorgelijke situatie waarin hij zich bevond met zijn gezin - vrouw en dochter - toen er nóg een tegenvaller op hun pad kwam. „Vanwege ziekte en geldgebrek kon ik onze koopwoning aan de Van Ommenstraat niet meer goed onderhouden, het bleef bij lapwerk. Maar op een gegeven moment stond de hele achtergevel op instorten en je kon dwars door de kozijnen prikken. Het tochtte en kierde. Dus rezen ook onze maandelijkse kosten voor gas en elektra de pan uit. Er móest iets gebeuren.”

‘Dat was ons redmiddel’

Dat was eenvoudiger gezegd dan gedaan. „Na een paar jaar waren we echt ten einde raad”, vertelt Marcel. „Het was erop of eronder: wachten tot het mis zou gaan met de gevel of ons huis met verlies verkopen.” Gelukkig pakte dat anders uit. Een medewerker van Sociaal Werk De Kop die bij het gezin betrokken was, wees Marcel op een advertentie van de gemeente Steenwijkerland over een nieuwe, renteloze lening. Bedoeld om woningeigenaren of huurders met een laag inkomen te helpen om energie te steken in het verduurzamen van hun huis. „Dat was ons redmiddel”, zegt Marcel nu. „Een uitkomst.”

Een paar maanden nadat hij de advertentie zag over de sociale duurzaamheidslening, zit het gezin Ten Veen er weer – letterlijk – warmpjes bij. „Ons huis is nu wind- en waterdicht dankzij een nieuwe achtergevel én er liggen twaalf zonnepanelen op het dak”, vertelt Marcel enthousiast. „Nu betaalt de verbouwing zichzelf terug; we besparen op energielasten en kunnen dus maandelijks een stukje van onze lening aflossen.” De lening – in zijn geval een bedrag van 17.000 euro – was snel aangevraagd en even vlot afgehandeld. „Het ging supersoepel en we konden meteen aan de slag.”

‘Iedereen wordt er beter van’

Verduurzaming van de woning, bijvoorbeeld door zonne-energie, is een gemeentelijke voorwaarde voor het verstrekken van de rentevrije sociale duurzaamheidslening, die een looptijd van 15 jaar kent. „Dat was voor ons tóch al een wens”, zegt Marcel, „maar nooit haalbaar. Tot nu. Zonnepanelen geven ons meer rendement in de toekomst en dus financiële ruimte. Hier kunnen we blijven wonen en dat is een positief vooruitzicht.”

Marcel ten Veen hoopt dat hij met zijn ervaring ook anderen op een idee brengt. „Mensen die in hetzelfde schuitje zitten en wel graag wat willen doen aan duurzaamheid, maar aanhikken tegen de investering. Dit is echt een hartstikke slimme regeling waar iedereen beter van wordt. Want het is goed voor je portemonnee, je woonplezier én voor het milieu.”

Voor wie?

De sociale duurzaamheidslening is speciaal bedoeld voor de lagere inkomens in Steenwijkerland. Huishoudens die maximaal 150% van het sociaal minimum verdienen en hun (koop- of huur)woning voor minimaal € 1500,- willen verduurzamen, komen in aanmerking. Kijk voor alle informatie op www.steenwijkerland.nl/inwoners/duurzaam_steenwijkerland .

Wethouder Tiny Bijl over de regeling: „Op ons pad naar een CO2-neutrale gemeente willen we zoveel mogelijk mensen in Steenwijkerland motiveren om mee te doen. Want alle stappen, klein of groot, helpen om ons doel te bereiken. Ik vind het prachtig om te zien hoe een initiatief als deze lening niet alleen het milieu, maar ook onze eigen inwoners écht verder helpt.”

Wethouder Trijn Jongman: „Als gemeente onderkennen we de noodzaak van verduurzaming van onze huur- en koopwoningen. Helaas zien we bij veel kwetsbare huishoudens ook energiearmoede ontstaan. Met deze lening als instrument kunnen we zorgen dat duurzame maatregelen voor iedereen toegankelijk en financieel haalbaar zijn.”

Nieuws

menu