Mantelzorgende ouders konden in Vollenhove eindelijk weer eens samen praten en eten tijdens tapasmiddag

Ouders luisterend naar Jolanda Terlien tijdens tapasmiddag.

Ouders luisterend naar Jolanda Terlien tijdens tapasmiddag. Eigen foto

Ouders met een kind dat mantelzorg nodig heeft, hebben elkaar zaterdag voor het eerst sinds lange tijd weer getroffen in zalencentrum de Burght in Vollenhove. Daar organiseerde Sociaal Werk De Kop een tapasmiddag voor de zorgmama’s en -papa’s zodat ze hun ervaringen met elkaar konden uitwisselen.

De middagen worden sinds 2015 georganiseerd voor ouders met een kind dat extra zorg nodig heeft. Buurtwerker Paula Bierma noemt de tapasmiddagen een uitstekende manier om lotgenoten met elkaar in contact te brengen. Volgens Bierma zien veel ouders zichzelf niet als mantelzorger, maar door alles wat er bij de zorg voor het kind komt kijken valt het er wel onder. Naast de dagelijkse zorg moet er vaak veel geregeld worden zoals passend onderwijs, ziekenhuisbezoeken en keukentafelgesprekken met de gemeente voor ondersteuning.

Het is anderhalf jaar geleden dat de ouders op deze manier bij elkaar konden komen om te praten en te luisteren onder het genot van tapas. Naast dat de ouders ervaringen konden uitwisselen was Jolanda Terlien van Eigenwijze Wijze uitgenodigd als spreker. Zij sprak niet alleen over het ouderschap en zorg, ze luisterde ook naar de ervaringen van de ouders. „Dat onderlinge contact tussen de ouders Dgeeft niet alleen herkenning en erkenning, het helpt ouders ook in de zorg voor hun kind”, zegt Paula Bierma. Sociaal Werk De Kop organiseert regelmatig bijeenkomsten voor zorgouders. Daar kunnen zij ook terecht voor meer informatie.