'Elke dag is hier weer bijzonder' | Dagboek van studente Romi Dahmen vanuit Seoul

Romi Dahmen in Seoul.

Romi Dahmen in Seoul. Aangeleverde foto

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Romi Dahmen. Ze komt oorspronkelijk uit Vollenhove en is 4e jaars student Forensisch Onderzoek aan Hogeschool Saxion in Enschede. Ze volgt nu een half jaar lessen aan de universiteit in Seoul in Zuid-Korea.

Woensdag 30 maart

De wekker gaat om 8.00 uur. Mijn eerste les is neurobiology en begint om 09.00 uur. Omdat hier helaas nog veel coronabesmettingen zijn, zijn de meeste lessen online of pre-recorded. Dit houdt in dat de lessen van te voren zijn opgenomen en wij ze in een tijdspan van een paar dagen kunnen kijken. Mijn eerste les, neurobiology, is tot en met eind maart pre-recorded. Mijn les daarna, Advanced English, is een online Zoomles. Om 12.00 uur ben ik klaar met mijn lessen en hebben mijn vrienden en ik besloten om in een café te gaan werken. Daarna zijn we gaan eten in de buurt van onze school, Konkuk University. Rond 20.00 uur was ik weer thuis en heb ik tot ’s avonds laat met vrienden uit Enschede gevideobeld. Niet een hele spannende dag dus, maar dit hoort er ook bij.

Donderdag 31 maart

Ook hier gaat de wekker weer om 08.00 uur. Mijn eerste Zoomles van vandaag is Business English. Hierna zijn mijn vriendin en ik gaan sporten in een sportschool in de buurt van onze universiteit. Hierna zijn wij weer naar een café gegaan om aan school te werken. ’s Avonds hebben wij wat leuks gepland. Ooit gehoord van de Gwanjang Market? Dit is een hele grote overdekte markt, die vol staat met allemaal eetkraampjes. Hierbij worden allemaal Koreaanse delicatessen verkocht. Zelf heb ik dumplings, viscake en varkenspoten gegeten. De dumplings waren bij iedereen een groot favoriet! Hierna hebben we nog een ijsje gehaald en zijn we terug naar huis gegaan.

Vrijdag 1 april

Op vrijdagen heb ik geen geplande lessen staan. Dus deze dag neem ik vaak vrij om wat meer van het land te zien. Deze dag zijn een vriendin en ik naar Starfield COEX Mall in Gangnam gegaan. Dit is een ontzettend groot winkelcentrum met een foodcourt, kledingwinkels, bibliotheek en aquarium. Na wat winkelen en heerlijk gegeten te hebben zijn we de rest van de middag in het aquarium geweest. Hier hadden ze verschillende soort vissen, krokodillen, haaien, pinguïns, otters en ga zo maar door. Het is niet te beseffen hoe groot dit aquarium is en gewoon in een winkelscentrum zit, super gaaf! ’s Avonds zijn we Tteokbokki en Gimbap gaan eten. Dit zijn veel voorkomende Koreaanse delicatesses. Tteokbokki is een populaire, hete Koreaanse snack met als hoofdingrediënten tteok en gochujang. Gimbap is een populaire Koreaanse snack bestaande uit gekookte rijst gerold in vellen zeewier met verschillende andere ingrediënten als binnenste vulling. Er bestaan veel variaties aan vullingen, met bulgogi, spinazie, omelet, komkommer, wortels, en danmuji als meest voorkomende. Een soort sushi dus.

Zaterdag 2 april

Zaterdag is onze vaste stapavond! De beste plekken om hier uit te gaan zijn Itaewon en Hongdae. Omdat de restaurants en clubs hier allemaal nog om 11 uur ’s avonds dicht gaan, zijn de clubs vaker om 7 à 8 uur vol. Om 5 uur zijn we dus naar Hongdae gegaan om daar cocktails te gaan drinken. Er is een bar waar je voor 15000 Won (= €11,29) 3 uur lang onbeperkt kan drinken, een studentendroom dus. Na 3 uur lang cocktails te hebben gedronken zijn we naar Zen-bar en Hideaway gegaan. Dit zijn clubs waar veel internationale studenten komen. Na wat uren gedanst te hebben was het helaas al weer tijd om te gaan, aangezien de metro’s hier ook maar tot 12 uur rijden. Een zeer geslaagde dag dus.

Zondag 3 april

Zondagen zijn de rustige dagen, zeker na onze stapavond. Vaak kom ik tegen 11 uur mijn bed uit en ga brunchen met mijn vriendin. Hierna gaan we bezig met ons huiswerk voor maandag en videobellen met vrienden en familie in Nederland. Een beetje een saaie dag, maar ook rust is erg belangrijk!

Maandag 4 april

Ook op maandag gaat de wekker weer om 08.00 uur. De dag begint met advanced English en neurobiology. Deze dag was neurobiology fysiek, dus met de metro naar de universiteit. Neurobiology heb ik samen met een vriend van mij en verder zijn wij de enige internationale studenten, de rest van de klas is gevuld met Koreaanse studenten. Wat mij meteen al opviel is dat de Koreaanse studenten niet praten in de klas, maar pas als ze de klas uitlopen. Ook het beantwoorden of stellen van vragen gaat hier niet zo makkelijk als in Nederland. Na mijn fysieke lessen had ik nog Understanding Korean Culture en Korean Elementary. In deze lessen leer ik de cultuur te begrijpen en de taal te lezen, schrijven en spreken. Omdat deze lessen online waren heb ik deze in een café gevolgd samen met een vriendin. Het is hier heel normaal om een stukje taart bij je koffie te nemen, dus dit hebben wij natuurlijk ook gedaan. ’s Avonds zijn we Andong Jjimdak gaan eten. Andong Jjimdak is gemaakt met kip, diverse groenten gemarineerd in een saus op basis van Ganjang.

Dinsdag 5 april

Je raadt het al, ook op dinsdag ging mijn wekker om 08.00 uur. Deze dag had ik alleen Business English en helaas is deze klas altijd online. Hierna zijn we weer naar een café gegaan om huiswerk te maken en ons voorbereiden op de toets van de week erna. ’s Avonds zijn we naar Wangsimni gegaan en hebben we Korean BBQ gegeten. Korean BBQ is een populaire methode om vlees te grillen op een grill. Deze grillen zijn ingebouwd in de tafels en vaker wordt het vlees ook nog voor je gebraden. Na wat drankjes en heerlijk gegeten te hebben zijn we allemaal weer naar huis gegaan.

Dit is een voorbeeld van hoe een week er hier voor mij uitziet. Niet alle dagen zijn even spannend, omdat ik ook nog gewoon school volg natuurlijk. Desalniettemin is elke dag hier weer bijzonder en ben ik ontzettend dankbaar dat ik hier een half jaar mag zitten!