Energiecoöperatie Voorst tot Wieden probeert zoveel mogelijk zonnepanelen op daken van bedrijven in Blokzijl te krijgen

Het bedrijventerrein Kanaalweg in Blokzijl. Foto: KadastraleKaart.com

In Blokzijl wordt geprobeerd om zoveel mogelijk daken van het bedrijventerrein Kanaalweg/Scheepsdiep vol te krijgen met zonnepanelen door Energiecoöperatie Voorst tot Wieden. Dit als tegengeluid voor zonneparken.

Er is een plan om een park vol zonnepanelen aan te leggen aan de westkant van Blokzijl, achter het bedrijventerrein. Het gaat concreet om de driehoek tussen Ettenlandseweg, Kanaalweg en Marknesserweg.

De weerstand tegen dit zonnepark en ook andere geplande zonneparken is groot. „De voorgestelde zonneparken zijn veelal gepland op locaties waar ze makkelijk aangesloten kunnen worden aan het elektriciteitsnet. Maar zonder voldoende rekening te houden met de nabijheid van kwetsbare kernen met in beschermde stadsgezichten zoals Blokzijl en Vollenhove”, zegt de coöperatie.

‘Voldoende daken beschikbaar’

„Onderzoek heeft uitgewezen dat er nog voldoende daken beschikbaar zijn om hiermee door te gaan. Genoeg om een grote bijdrage te leveren aan de landelijke energietransitie. Ook in de gemeente Steenwijkerland. Grote installaties met zonnepanelen plaatsen op loodsen op bedrijventerreinen of op boerenschuren is nu precies waar de Energiecoöperatie Voorst tot Wieden voor opgericht is. We willen graag samen met de lokale bevolking en ondernemers zoveel mogelijk daken benutten om er zonnepanelen op te installeren. Waarvan behalve de (geringe) lasten vooral de lusten in ons gebied blijven via een goed rendement voor de deelnemer”, licht de coöperatie het doel toe.

Nader uitwerken

Vorige week was er een informatieavond voor de ondernemers aan de Kanaalweg/Scheepsdiep. Energiecoöperatie Voorst tot Wieden gaat subsidie aanvragen voor een bedrijf aan de Kanaalweg, mits het dak van het pand sterk genoeg is. Jan Konter van de coöperatie: „Dit kunnen er echter meer zijn, als we concrete stappen kunnen zetten voor de daken in Blokzijl. Het zou mooi zijn als er vanuit Blokzijl een werkgroepje geformeerd wordt, om een en ander nader uit te werken. Zoals een overzicht van de daken, die beschikbaar zouden kunnen komen voor deelname aan de ‘postcoderegeling’, de afmetingen van deze daken en bedrijven die mee willen doen met deze ‘postcode’regeling. Met deze gegevens kunnen we een en ander nader uitwerken om te komen tot een overall plan voor Zon op Dak Bedrijven terrein Blokzijl.”

Nieuws

menu