Energiecrisis: gemeente en Business Club Steenwijkerland gaan acties op touw zetten

Het college van burgemeester en wethouders en het bestuur van Business Club Steenwijkerland bij Poelsema Veldwerkbureau. Foto: Business Club Steenwijkerland
Er werd uitgebreid gediscussieerd hoe inwoners (vaak ook werknemers) en bedrijven geholpen kunnen worden in deze moeilijke tijd. BCS en gemeente hebben acties afgesproken op het gebied van het ondersteunen van inwoners/bedrijven, het aanjagen van de energietransitie, het stimuleren van energie besparen en het oplossen van netcongestie (overbelasting van het energienet).
Het overleg vond plaats bij Poelsema Veldwerkbureau in Vollenhove. De bestuurders zich lieten verrassen door de diverse werkzaamheden die het bedrijf in onze bodem uitvoert en de kansen die zij onder de grond benutten. Poelsema Veldwerk Bureau is een onafhankelijk veldwerkbureau dat alle voorkomende veldwerkzaamheden uitvoert voor diverse milieuadviesbureaus, op het gebied van bodemonderzoek en bodemsanering. Veldwerkzaamheden zijn voor milieuadviesbureaus de basis om tot een goed en betrouwbaar advies te komen voor hun opdrachtgevers.
Kijkende naar het aantal personeelsleden is Poelsema Veldwerkbureau met 25 veldwerkers en 6 mensen op kantoor 1 van de grotere veldwerkbureaus in Nederland.
„Wij bieden onze opdrachtgevers tal van bodem- en waterbodemonderzoeken aan, volgens de laatste NEN en BRL normeringen. Deze onderzoeken worden steeds belangrijker. De klimaatveranderingen, maar ook de diverse werkzaamheden hebben grote invloed op onze bodem. Hoe en op welke manier brengen wij voor onze opdrachtgevers in beeld. Onze onderzoeken zijn bijvoorbeeld nodig voor werkzaamheden van Tennet, Gasunie, Rijkswaterstaat, gemeenten, etcetera. De ondergrond is zeer belangrijk bij aanleg van kabels, leidingen, nieuwe woonwijken, wegennet en dijkcontrole”, vertelde eigenaar Oscar Poelsema. „Verder is ons waterbeheer met behulp van een grondwatermeetwerk zeer belangrijk.”
Nieuw bedrijfspand
Oscar en zijn vrouw Lianne zijn met de veldwerkzaamheden begonnen ‘onder de trap’ in hun woonhuis. Al groeiden ze daar snel uit hun jasje. Na het huren van een loods en een eigen vestiging op de Kampen te Vollenhove, hebben zij dit jaar een nieuw bedrijfspand gerealiseerd, waar zij met recht trots op mogen zijn.
Het nieuwe pand is gerealiseerd aan de Oppen Swolle 1 in Vollenhove. Op deze locatie stond meer dan 15 jaar een oude boerderij te koop. Met een schetsplan stapte Oscar in 2019 naar de gemeente Steenwijkerland om zijn plannen toe te lichten en de gemeente was direct enthousiast en gaf direct aan dit een goed plan te vinden voor deze locatie.
De boerderij was in een dusdanige staat dat het afgebroken moest worden, maar veel elementen zijn opnieuw gebruikt. Denk hierbij aan de oude balken, vloerdelen, 14.000 oude gevelstenen( steen voor steen gebikt ) en stalraampjes zijn verwerkt in de binnenzijde van het nieuwe pand.
Het gebruiken van de oude elementen geeft het pand karakter, maar de slimme oplossingen die zijn toegepast maken echt een verschil voor een sfeervol kantoor.
Benutten kansen onder de grond
Samen met de lokale bedrijven Boes en Kok, Rook Bouw, Lok Installatietechniek en Guus Smit is iets unieks neergezet in Vollenhove. Zeker op duurzaamheidsgebied. Veel oplossingen zitten, net als de werkzaamheden van Poelsema, onder de grond.
Regenwater zorgt voor verwarming
Zo wordt het regenwater van de daken opgeslagen onder de grond in 2 buffer tanks van elk 20.000 liter. Hier wordt energie uitgehaald als bron voor de warmtepomp, waarmee het gehele bedrijfspand en woning verwarmd kunnen worden. Hierdoor was een gasaansluiting niet meer nodig.
Regenwater als drinkwater
Het regenwater wordt gebruikt voor de wasmachine, vaatwasser en de toiletten. Alleen al het spoelen van de toiletten met regenwater levert een besparing van ca 30.000 liter schoon drinkwater op. Het in de toekomst gefilterde regenwater kan ook gebruikt worden als drinkwater, maar dat is juridisch nog niet mogelijk.
CO2 wordt opgevangen
De verharding bestaat uit olive stones. Dit gesteente zorgt voor de opvang van CO2. Op het terrein van Poelsema Veldwerkbureau ligt 95.000 kilo stenen. Deze stenen zorgen voor het vasthouden van 95.000 ton CO2. Verder kan het hemelwater weer op een normale wijze infiltreren in de ondergrond.
Zelfs warmte achter zonnepanelen wordt benut
Er zit veel warmte achter de zonnepanelen. Deze warmte wordt bij Poelsema ook benut. De warmte wordt gebruikt voor het extra verwarmen van het regenwater waardoor er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de warmtepomp.
Bedankje van de imker
Ook over de tuininrichting is met een lokaal bedrijf (Twan’s landschaps- en tuinadvies) nagedacht en is zeer natuurvriendelijk aangelegd. Dit leverde Oscar en Lianne een spontaan bedankje van een imker op. „Ik ben zo blij met jullie tuin, dit stimuleert de biodiversiteit en is goed voor de bijen”, waren de woorden van de imker en hij liet een potje honing voor Oscar en Lianne achter...