Erfcoaches in Steenwijkerland komen zonder eigen agenda: 'Gesprek met erfcoach kost niets, maar is van onschatbare waarde'

Doel van de erfcoach is om te werken aan toekomstbestendige erven.

Doel van de erfcoach is om te werken aan toekomstbestendige erven. Foto aangeleverd

In de gemeenten Kampen, Zwolle, Steenwijkerland en Zwartewaterland is een team van erfcoaches aan het werk. Door hun rol als onafhankelijke sparringpartner kunnen zij (agrarisch) erfeigenaren helpen bij het maken van keuzes en het zetten van de volgende stap. Ook in deze tijd, waarin heel veel opgaven op het erf samenkomen, zijn zij beschikbaar voor een kosteloos en vrijblijvend keukentafelgesprek.

Op veel agrarische erven zijn agrarische bedrijfsadviseurs actief. Naast hun komst is het ook een komen en gaan van leveranciers van producten en andere vormen van diensten. De adviseurs en leveranciers kunnen logischerwijs geen onafhankelijke rol aannemen, terwijl dat soms wel gewenst is. Het inschakelen van een onafhankelijk erfcoach kan dan uitkomst bieden.

De gesprekken kunnen gaan over alle thema’s waar erfeigenaren mee te maken krijgen: nieuwe functies, doorontwikkeling van het bedrijf, ruimtelijke vraagstukken, biodiversiteit en energie. Het kan ook gaan over financiën, bedrijfsbeëindiging of -overname en zorg. Agrarisch bedrijfsadviseurs Gerwi Engerts en Evert Hekman vertellen over hun ervaringen met de erfcoaches.

„De erfcoach kan erfeigenaren helpen om keuzes te maken”, vertelt Gerwi Engberts van Engberts Adviseurs en parttime melkveehouder. Evert Hekman, Alfa accountants en adviseur, maakt de vergelijking met een turbo: „Een erfcoach zet dingen in gang. Dat wil niet zeggen dat het anders niet gebeurt, maar de erfcoach is een soort turbo, een booster. Een gesprek met een erfcoach kost niets, maar is van onschatbare waarde om een veranderingsproces in gang te zetten.”

Coach

Of het nu gaat om de toekomst van het bedrijf, bedrijfsovername, mentale kwesties of een gezond gezinsleven. Een erfcoach begint met vragen. „Hoe ziet jouw erf er over tien jaar uit? Waar word jij blij van? Dat kan ook betekenen dat alles blijft zoals het is, maar dat is dan wel een bewuste keuze, afhankelijk van de mogelijkheden of kansen in een bepaald gebied”, aldus Hekman.

Engberts vult aan: „De erfcoach luistert, maakt dingen bespreekbaar, faciliteert zaken, zorgt voor een stukje procesbegeleiding. Ze zijn betrokken totdat er stappen zijn gezet.” Volgens Hekman is het uiteindelijke doel dat de klant zijn eigen vraag kan beantwoorden. „De erfcoach kan daarna snel schakelen door het netwerk in te zetten voor. Of het nu gaat om vergunningen, ruimtelijke ordening, fiscale zaken of mentale vraagstukken.”

Onafhankelijk

Zowel Engberts als Hekman vinden het belangrijk om te benadrukken dat de erfcoaches er zijn voor de erfeigenaar en zonder agenda komen. Hekman: „Ik geef aan klanten duidelijk aan dat de erfcoaches echt onafhankelijk zijn. Ze zijn pas tevreden als de klant zegt: Yes, hier kan ik wat mee.” Engberts: „Maak gebruik van de mogelijkheden die de erfcoaches hebben. Ze zijn zonder agenda op pad en rapporteren niet aan overheden. Nodig ze uit voor een kopje koffie om zelf een beeld te krijgen.”

In elke gemeente in Overijssel is een erfcoach actief. Maak een afspraak met een erfcoach in uw gemeente en kijk voor de contactgegevens op www.erfcoachoverijssel.nl