Feestelijke afsluiting van de expositie Keris Stories met een Pasar Keris en Balinese dans

Een traditionele dans, met de kris, zoals zondag is te zien in dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote.

Een traditionele dans, met de kris, zoals zondag is te zien in dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote. Foto: Taman Indonesia

De expositie Keris Stories, in dierenpark Taman Indonesia in Kallenkote, wordt dit weekend feestelijk afgesloten. Zaterdag is er de de Pasar Keris met lekker eten, live muziek, een Krissen-spreekuur en een Krissen-knutselworkshop voor kinderen. Zondag 26 juni vindt een bijzonder optreden plaats van de Balinese dansgroep Dwi Bhumi en een laatste Krissen-spreekuur.

Zaterdag is bij Taman Indonesia de Pasar Keris, een ‘kumpulan’, oftwel een gezellige bijeenkomst. De eigenaresse van het dierenpark, Marlisa Wareman, is enthousiast over het programma dat ze heeft samengesteld: „Er zijn kraampjes met souvenirs en een Indonesische pasar zonder lekker eten, is natuurlijk geen pasar. Daarom komt op zaterdag 25 juni chefkok Stanly Rutten van Rumah Rasa uit Harderwijk weer bij ons op het terras koken. Hij maakt dit keer heerlijke, traditionele Nasi Kuning met visballetjes en natuurlijk saté. Bezoekers kunnen van tevoren tegelijk met hun tickets hun maaltijd via onze website al reserveren. Verder is het extra feestelijk met de live-muziek van de band Reggie & Friends”. Voor de kinderen is er ook een leuke extra activiteit, namelijk ‘Maak je eigen kris van hout’ door Tjeerd Ligthart. Vorige keren is al gebleken dat hier prachtige creaties uit voortkomen”, vertelt Wareman. Tevens kun je op de pasar keris je eigen keris meenemen om te laten zien aan de kenner tijdens het Krissen-spreekuur.

Balinese dansgroep


„Speciaal ter afsluiting van de krissen-tentoonstelling komt op zondag de Balinese dansgroep DwiBhumi in ons park de ‘Keris Dans’ uitvoeren. Ik verheug me al op hun dans met dit magische attribuut. Dat is nog niet eerder vertoond in het park”, zegt Marlisa Wareman. DwiBhumi is een Indonesische dansgroep, gespecialiseerd in traditionele dansen. Deze keer zullen ze een dans met de kris uitvoeren.


Krissen-spreekuur


„Dit weekend houden we ook voor de laatste keer ons Krissen-spreekuur. Zaterdag van 13.00 uur tot 16.00 uur en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur. Tijdens de expo Keris Stories is er al een aantal keren een spreekuur geweest. Je kan je eigen kris aan een krissen-expert laten zien en ontdekken waar deze vandaan komt, uit welke periode en misschien een stukje van het verhaal achter de kris”, legt Wareman uit. Wie meer te weten wil komen over zijn Kris tijdens het spreekuur kan 2 foto’s mailen (van de voor- en zijkant) naar info@taman-indonesia.nl en het dierenpark bezoeken dit weekend.

Keris Stories

Wie de tentoonstelling Keris Stories dit laatste weekend bezoekt, maakt een reis langs verhalen over de kris, de geheimzinnige Indonesische dolk. De tentoongestelde krissen komen van families en verzamelaars. Sommige krissen zijn meer dan vijfhonderd jaar oud. Wareman is blij dat Taman Indonesia deze mocht tonen, omdat de krissen vaak een bijzondere plaats innemen in het leven van de eigenaar en niet zomaar worden uitgeleend. Zo is de ‘kris pusaka’ van de legendarische Indo-rocker Harry Koster opgenomen in de tentoonstelling. Hoewel de kris voornamelijk door mannen wordt gemaakt en doorgegeven van vader op zoon, is er in de expo ook aandacht voor de dameskris en de vrouwelijke ‘empu’, de maker van de kris. Deze empu is niet alleen een smid, maar vooral ook een spirituele werker die de mystieke energie aan de kris verbindt.Serie van drie

Keris Stories is het tweede deel van het langlopende culturele programma Een Reis langs Indische Pusaka’s , dat door Taman Indonesia is geïnitieerd met het doel bezoekers te betrekken bij het vertellen van de Indische familieverhalen. Met Een Reis langs Indische Pusaka’s wil Taman Indonesia het bewustzijn onder de bezoekers over hun eigen Indische/Molukse identiteit versterken, en hen stimuleren om hier thuis in familieverband over verder te praten. Door tentoonstellingen en publieksprogramma’s willen het dierenpark het Indisch cultureel erfgoed doorgeven, en bekendheid generen rondom de geschiedenis van Indische Pusaka’s bij het Nederlandse publiek. Volgend jaar volgt het derde deel van het programma: de tentoonstelling Batik Stories .