Feestelijke opening informatieborden in Oldemarkt; bezoekers met informatie trekken en verleiden om het gebied in te gaan

Leerlingen van basisschool de Slinge hebben ideeën bedacht die passen bij de geschiedenis van Oldemarkt. Die ideeën zijn terug te zien in de kunststofblokken bij de informatieborden. Foto: Wilbert Bijzitter
Dat deed hij onder andere samen met wethouder Bram Harmsma en plaatselijk belang Oldemarkt. En de kinderen van basisschool de Slinge: zij hebben ideeën bedacht die passen bij de geschiedenis van Oldemarkt. Die ideeën zijn terug te zien in de kunststofblokken bij de informatieborden. De kinderen vertelden vol trots over hun bedachte ideeën, zoals de waterbuffel, het Mallegat en de gierzwaluw.
Meer herkenbaarheid en naamsbekendheid
Harold Viscaal: „Met de informatievoorziening willen we de identiteit van Weerribben-Wieden versterken. Hiermee vergroten we de herkenbaarheid en de naamsbekendheid van het gebied. Door op meerdere plekken infopanelen met informatie te plaatsen, kunnen bezoekers hun weg door het gebied vinden. De informatiepanelen zijn voorzien van QR codes, zodat bezoekers online meer kunnen lezen over het gebied en wat er te doen is. Ook de (lokale) economie kan hiervan profiteren, bijvoorbeeld als toeristen hier bijvoorbeeld een hapje gaan eten.” Ook in de andere plaatsen worden inwoners hierbij betrokken.
Toegangspoorten
„Of je het nou toplocaties, toegangspoorten of ‘onthaalzones’(zoals dergelijke borden in Brabant heten) noemt, het gaat er om dat je inwoners en toeristen inspireert. ‘Wat is hier – en in de omgeving te beleven?, is de centrale vraag.” Viscaal memoreerde nog even het oorspronkelijke idee van de toegangspoorten: grote stalen constructies met riet. „Dat is op dit moment niet aan de orde. Maar ik hoop dat we die iconische poorten op termijn ook in dit mooie landschap gaan zien....”
Deelfietsen
Jan Brink, projectleider bij de gemeente Steenwijkerland, vertelde over de plannen voor duurzaam vervoer, zoals het nieuwe deelfietsenplan (de zogeheten ‘hopfiets’). Ondernemers in de verschillende plaatsen kunnen hierop inspringen door mee te doen. Hij liet een eerste schets zien van hoe zo’n fiets eruit kan zien. „Met een smartwatch of een app kun je de fietsen zoeken en boeken en kun je gemakkelijk het gebied door.” Deze zogeheten ‘slimme mobiliteit’ moet vanaf volgend seizoen werkelijkheid worden.