Feesttentband 'The Famous Dutch Guys' heeft gewenste zomerknaller te pakken: 'Een fantastisch begin, dat hadden we niet verwacht'

„Het ontstond als een grap, maar heeft toch serieuze vormen aangenomen”, zegt Gydo Boxum. Hij is gitarist van de band The Famous Dutch Guys. De formatie uit Sint Jansklooster en Oldemarkt kwam uit noodzaak (corona) op het idee om een ‘nummer-1-feesttent-hit’ te schrijven. En dat lijkt ze met ‘Maisjes’ aardig gelukt.

The Famous Dutch Guys. Van links naar rechts: Djurre de Vries, Frank Preilipper, Peter Jager, Gydo Boxum en Sietze Pit

The Famous Dutch Guys. Van links naar rechts: Djurre de Vries, Frank Preilipper, Peter Jager, Gydo Boxum en Sietze Pit Foto: Iris Boxum Fotografie

Vorige week vrijdag werd de single officieel uitgebracht. Het nummer werd op Spotify gezet en voor YouTube is er een professionele clip geschoten. En dat is niet zonder succes voorbijgegaan. De teller staat op YouTube al op 6600 views en op Spotify is het nummer al tweeduizend keer gestreamd. „Persoonlijk had ik dit echt niet verwacht. Als het duizend keer bekeken zou worden, dan had ik het al leuk gevonden”, vertelt een trotse Boxum. „Alle aandacht die het nu krijgt, niet normaal. Het wordt op piratenzenders best veel gedraaid en dat is omdat mensen het echt een leuk liedje vinden.”

Het nummer kreeg afgelopen maandag zelfs landelijke aandacht toen Boxum door NPO Radio 2 werd gebeld. „Dat was ook erg tof. Ze hebben het nummer ook gedraaid. Daarnaast hebben we heel veel reacties gehad, zowel op Facebook als privé. Dat hadden we niet durven dromen, in ieder geval niet in deze vorm. Tot nu toe gaat het goed en dat is heel leuk.”

Toevalligheid

The Famous Dutch Guys kwamen eind 2019 als toevalligheid bij elkaar toen ze als gelegenheidsband op het podium stonden. „Eén van ons had een bedrijfsfeest en ging daar spelen. Hij zocht alleen nog een band”, vertelt Boxum. „Van het een kwam het ander en in januari van vorig jaar besloten we om echt te beginnen.”

De eerste vijftien optredens stonden al gepland, maar net zoals de rest van de wereld plots tot stilstand kwam moesten ook de plannen van de heren de ijskast in. „We hadden net een stuk of vijftien optredens staan toen corona voor de deur stond”, legt Boxum uit. „En dus dachten we: ‘Weet je wat we gaan doen? We gaan een partyhit schrijven’. Daar hebben we een jaar de tijd voor gehad, maar twee keer oefenen en net zoveel kratten bier verder was het nummer klaar”, lacht de gitarist.

Wim Salabim van Poar neem’n

De bandleden waren zo tevreden over de single dat ze bij muziekproducent Dick Kemper (oud-bassist van de Nederlandse hardrockband Vandenberg) de studio indoken. „We vonden het nummer zelf ook leuk, en wilden het wat professioneler aanpakken. Dus we zijn de studio ingegaan en we hebben ook een serieuze clip opgenomen.” Voor die clip klopten ze aan bij Wim Salabim (bekend van Poar neem’n). „Wim is een leuke gast, we kennen hem toevallig. Hij vindt het een geweldig nummer en het leek hem direct leuk om mee te doen. Dat hij het een leuk nummer vindt en meedoet, geeft ‘Maisjes’ meteen weer een boost.”

De feest-tent-hit ‘Maisjes’ gaat over een veelvoorkomend probleem, zo duidt Boxum de inhoud van het nummer. „De tekst van het nummer is gebaseerd op de ervaringen van enkele van onze bandleden. Je bent op een festival, je drinkt een biertje en je hoopt die ene mooie meid aan de haak te slaan, maar zoals eigenlijk altijd mislukt het weer, dus je gaat door met waar je goed in bent: een biertje drinken. Ik denk dat iedereen het wel eens heeft dat je op een festivalletje loopt en iets probeert wat niet zo goed uitpakt. We hebben het geschreven op de verbeelding van de jongens, om het maar zo te zeggen. Het moest echt een pakkende feest hit worden dat is wel gelukt dacht ik.”

‘Dak van de feesttent afblazen’

Feest, dat is ook waar The Famous Dutch Guys voor staan en willen zijn: een feestband. De band heeft zogezegd maar één doel: een gigantisch feest bouwen. „De partyband voor de feesttent. Dat is het, dat is ons motto. We willen graag het dak van de feesttent afblazen, dat is wat we willen doen.” De band uit bestaat uit Djurre de Vries, Frank Preilipper, Peter Jager, Gydo Boxum en Sietze Pit. Ze wonen allen in de regio, in Sint Jansklooster, Oldemarkt en Beltschutsloot. „We mogen elkaar heel graag. We hebben een goeie klik en dat is het allerbelangrijkste. Muziek staat voor gezelligheid, en dat moet je zelf ook uitstralen. Want als jij dat doet, dan doet het publiek vanzelf mee.”

De vijf vrienden zien het festivalseizoen van deze zomer wel zitten. Een goed begin is in ieder geval al gemaakt. Boxum: „We zijn nu los, dus we gaan er zeker een vervolg aan geven. We hopen dat alle liedjes zo worden ontvangen. Het is een fantastisch begin, echt, dat hadden we nooit verwacht. Als de maatregelen versoepeld worden dan hopen we deze zomer iedere week te spelen.”