Femmy Woltman uit Giethoorn stopt na een halve eeuw met collecteren en ontvangt onderscheiding van KWF Kankerbestrijding

Femmy Woltman (86) uit Giethoorn heeft van KWF Kankerbestrijding de hoogste onderscheiding ontvangen, een ‘armenbosch’. Het goede doel bedankt haar daarmee voor de 50 jaar dat ze heeft gecollecteerd. De Gieterse stopt er nu mee. „Digitaal collecteren zie ik niet zitten.”

Femmy Woltman heeft in de loop der jaren honderden guldens en euro’s op kunnen halen voor het KWF.

Femmy Woltman heeft in de loop der jaren honderden guldens en euro’s op kunnen halen voor het KWF. Foto: Wilbert Bijzitter

Femmy pakt de onderscheiding er even bij. Het is een beeldje van een man met een ‘armenbosch’ of armenbus en een stok in zijn hand. Dit beeldje is een verkleinde uitgave van het gevelbeeld op het Frans Hals museum in Haarlem. De ‘armenbosch’ en de stok symboliseren ondersteuning.

Het gevelbeeld dateert al uit 1608, toen men ook al rondging om geld in te zamelen. Het is de hoogste onderscheiding die het KWF uitreikt, speciaal voor mensen die een halve eeuw hebben gecollecteerd. „Heel bijzonder dat mij dit ten deel valt en attent van het KWF dat ze dit bij mijn afscheid hebben opgestuurd”, zegt Femmy.

Vanzelfsprekend

Eigenlijk vindt ze het niet nodig dat ze met de onderscheiding in de krant komt. „Dat ik vijftig jaar voor het KWF heb gecollecteerd heb ik altijd vanzelfsprekend gevonden. Ik had het geluk dat ik gezond ben gebleven.”

Toch wil ze wel wat vertellen over het collecteren. Niet om zichzelf op de voorgrond te plaatsen, maar om weer eens de aandacht op het KWF te kunnen vestigen. „Het gaat er mij om dat een ieder open moet staan om mee te werken om geld in te zamelen voor kankerbestrijding en kankeronderzoek,” legt ze uit. Nu zij zelf stopt, wil ze zo een oproep doen aan plaatsgenoten om ook te gaan collecteren.

Steile bruggetjes

Ze herinnert zich niet eens meer hoe ze rond 1970 collectant van het KWF is geworden. Wel dat ze meestal de route liep vanaf de Doopsgezinde Kerk over het Binnenpad in Giethoorn-Zuid. Ook heeft ze wel eens in Dwarsgracht gelopen.

Pittige routes, vooral omdat ze daarbij voortdurend steile bruggetjes moest beklimmen. „Als de mensen niet thuis waren, ging ik nog een keer terug en als het onderweg ging regenen, maakte ik gewoon mijn route af.”

Veel reacties op het collecteren heeft Femmy nooit gehad. „Een enkeling zei wel eens: ‘Zelf zou ik niet gaan schooien’, maar dat vond ik flauw gezegd en een manier om de verantwoordelijkheid af te schuiven. Je doet het toch voor de ander?”

Aan de deur reageerden de meeste mensen positief en zo heeft de Gieterse in de loop der jaren honderden guldens en euro’s op kunnen halen voor het KWF. Voor het Astmafonds en het Fonds Gehandicaptensport collecteerde ze trouwens ook nog in het voorjaar.

Digitaal collecteren

Dat het KWF nu deels over gaat stappen op digitaal collecteren is een reden voor Femmy om er mee te stoppen. „Dan moet je met een bord langs de deuren met daarop een QR-code, die mensen moeten scannen met hun mobiele telefoon. Daar begin ik niet meer aan.”

Een medewerkster van het KWF in Amsterdam heeft begrip voor deze keuze. „Omdat het steeds lastiger wordt om contant geld af te storten, moeten we overstappen op digitaal collecteren, maar ook omdat veel mensen geen kleingeld meer in huis hebben,” legt zij uit.

Van de drie goede doelen samen heeft Femmy al meer onderscheidingen ontvangen in het verleden, zoals een tinnen collectebus, speldjes en medailles. De ‘armenbosch’ krijgt een mooi plaatsje op haar schoorsteen. „Naast het beeldje van de Gieterse Daansers,” besluit ze.