Fiets- en wandelnetwerk in Noordwest-Overijssel wordt vernieuwd: Inwoners mogen meedenken

Het nieuwe fietspad langs het kanaal Steenwijk - Ossenzijl.

Het nieuwe fietspad langs het kanaal Steenwijk - Ossenzijl. Foto: Archief Klaas Brinkman

Het fiets- en wandelnetwerk in Noordwest-Overijssel wordt de komende twee jaar vernieuwd. Dit wordt gedaan door Routebureau MarketingOost in opdracht van de gemeenten in dit gebied en provincie Overijssel.

Het netwerk bestaat uit 800 kilometer aan fietsroutes en 1000 kilometer wandelroutes en wordt onderhouden door het Routebureau MarketingOost. Het is tien jaar geleden dat de huidige routes zijn uitgezet. „Sinds die tijd zijn op verschillende locaties nieuwe fiets- en wandelpaden aangelegd. Die gaan we in de netwerken verwerken. Ook vervangen we alle tienduizenden borden en wegwijzers”, zegt Jakob Ponstein van het Routebureau MarketingOost.

Het ontwerp voor een verbeterd fiets- en wandelnetwerk is gemaakt. De populaire netwerken blijven in grote lijnen hetzelfde, maar het Routebureau voert wel een aantal verbeteringen door voor wandelaars en fietsers.

Zo wordt er aan de gekleurde wandelroutes een nummer toegevoegd, waardoor het netwerk beter aansluit op de routes in Drenthe en Friesland. De genummerde routes maken ook het maken van een ommetje makkelijker. Nieuw is dat stads- en dorpskernen een centraal knooppunt zijn. „Van daaruit worden fietsers via mooie plekken in het landschap naar de volgende kern geleid.”

Informatie in drie talen

De startpanelen van het wandelnetwerk en de fietsknooppunten worden straks ook voorzien van informatie in het Engels en Duits. Op deze manier maakt het Routebureau MarketingOost de netwerken toegankelijker voor buitenlandse gasten. Bewegwijzering komt vooral op het bestaand straatmeubilair, zodat het aantal palen en bordjes in het landschap zo gering mogelijk blijft. Het bureau heeft de ervaring dat in Overijsselse gebieden de informatiebordjes daardoor ook minder snel beschadigd raken.

Planning

De werkzaamheden beginnen in september 2023, na het recreatieseizoen. Als eerste wordt dan het fietsnetwerk aangepakt. Dat duurt tot april 2024. Daarna is het wandelnetwerk aan de beurt en de verwachting is dat de werkzaamheden daaraan in september 2024 zijn afgerond. De wijzigingen die MarketingOost maakt aan het fiets- en wandelnetwerk worden ook verwerkt in de websites en de apps.

Lokale kennis gevraagd

Routebureau MarketingOost wil gebruik maken van de lokale kennis bij de vernieuwing van de netwerken. Daarom zijn er in de betrokken gemeenten inloopbijeenkomsten georganiseerd. In Steenwijkerland is dat op 13 april in het gemeentehuis. Inwoners kunnen tussen 13.00 en 20.30 uur hun reactie geven op het ontwerp.

Tijdens de werkzaamheden blijven de routes open voor zowel fietsers als wandelaars. Op de website routenetwerkennoordwestoverijssel.nl is te zien waar gebruikers mogelijk met overlast te maken kunnen krijgen.