Fietsroute door Nationaal Park De Weerribben is vanaf zondag te vinden in app Meesterwerk Nederlands Landschap

De Weerribben-Wieden. Foto: Wim Goedhart

Een fietsroute door De Weerribben krijgt een plek in de app Meesterwerk Nederlands Landschap. Het gaat om een fietsroute van 38 kilometer door het waterrijke land van weren en ribben, van weiden en rietvelden, van kades kolken en dijken.

Met de app Meesterwerk Landschap Nederland willen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Staatsbosbeheer en het Nationale Parken Bureau het Nederlandse landschap in de schijnwerpers zetten. In de app Meesterwerk Nederlands Landschap zijn zes bijzondere fietsroutes te vinden die aan de hand van kunst een link leggen tussen heden, verleden en toekomst van het landschap.

R outeaanwijzingen via oortje

Bijzonder: Op basis van de GPS op de mobiele telefoon krijgt de fietser in zijn oortje routeaanwijzingen en informatie over het gebied waar hij dan fietst, zonder steeds de telefoon erbij te hoeven pakken.

Onderweg zijn een aantal stops waar op de telefoon historische kaarten en schilderijen van oude meesters én hedendaagse kunstenaars verschijnen. De fietser beleeft zo hoe de oude meesters eeuwen geleden datzelfde landschap voor zich zagen en vastlegden, maar ook hoe jonge kunstenaars dit landschap nu ervaren. De fietser wordt uitgenodigd om letterlijk bij het landschap stil te staan en met een andere, nieuwe blik naar het landschap te kijken.

Elke maand verschijnt er een nieuwe route en vanaf 11 juli is de Weerribben te vinden in de app. Het vertrekpunt is het Bezoekerscentrum De Weerribben, Hoogeweg 27 in Ossenzijl.

Negen stops

Er zijn negen stops waarbij de fietser de gelegenheid heeft om in de app schilderijen en foto’s te bekijken en de toelichting die erbij zit te beluisteren. De fietser maakt zo kennis met het natte veen door de ogen van onder andere de schilders Anton Mauve, Paul Gabriel en Vincent van Gogh en hedendaagse fotografen als Patrick Nijhuis en Han Singels.

Naast de Weerribben verschijnt zondag ook de route door het Lauwersmeergebied. Over een maand volgen NL Delta en het Dwingelderveld. Eerder al zijn de fietsroute door Nationaal Park Nieuw Land in Flevoland en door de Schoorlse duinen verschenen. De app Meesterwerk is te downloaden via de Google Play store of de Apple store. Meer informatie is te vinden op Beleefdenationaleparken.nl.

Nieuws

menu