Filosoof Rinus van Warven is derde gastspreker bij Filosofisch Café Steenwijkerland

Jan Berk en Marten van Buren zijn de initiatiefnemers van het filosofisch café voor inwoners van Steenwijkerland. Wilbert Bijzitter

De derde editie van het Filosofisch Café vindt plaats op woensdag 30 november. Deze keer is Rinus van Warven gastspreker. Van Warven is de derde spreker in een reeks van zes van het Filosofisch Café Steenwijkerland dit seizoen. Het Filosofisch Café Steenwijkerland is bedoeld voor een breed publiek. Het bestuur heeft daarom gekozen voor sprekers die een goed en begrijpelijk verhaal kunnen vertellen.

In het Vestzaktheater van De Meenthe gaat filosoof Rinus van Warven om 20.00 een lezing houden met als thema: Cui Bono? Voor wiens belang dien je? Drs. Rinus van Warven (1956) studeerde theologie en cultuurfilosofie. Hij specialiseerde zich in communicatie over religie, zingeving, levensbeschouwing en filosofie. Hij is werkzaam als redacteur, uitgever en publicist en werkt parttime als pastor en therapeut.

Cui bono? Welk belang dien je?

Van Warven gaat in zijn lezing in op de basisvraag ‘Cui Bono?’ Latijn voor: wiens belang dien je? Welk belang dien je met de woorden die je spreekt en de handelingen die je verricht? Het eigenbelang, het algemeen belang, het belang van een hoger doel? En hoe verhouden deze belangen zich tot elkaar?

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we een ethisch leven gaan leiden dat een ordinaire belangenstrijd overstijgt? We zien de maatschappelijke tegenstellingen verharden. Is er een uitweg uit de vele dilemma’s?

De lezing

De lezing begint om 20.00 uur. Het idee is dat Van Warven een lezing houdt van ongeveer een uur, waarna vragen gesteld kunnen worden. Bezoekers kunnen daarna onder het genot van koffie of een goed glas nog enige tijd met elkaar van gedachten wisselen in het Theatercafé.

Meer informatie is te vinden op www.filosofischcafesteenwijkerland.nl. Online kunnen er kaarten besteld worden via de website van de Meenthe. (www.demeenthe.nl) Ter plekke zijn ook kaarten verkrijgbaar.

Nieuws

Meest gelezen

menu